Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja“ mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Istraživanje je proveo PULS po narudžbi Boscha nad 1046 vozača iz Njemačke, starosti 18 do 69 godina, a trajalo je od 11. do 18. siječnja. I rezultati pokazuju da većinom takav novitet priželjkuju mlađi od 40 godina, a objašnjenja zašto žele tako nešto vrlo su jednostavna.

Najčešće u smjeru da ne znaju gdje staviti ključeve (45 posto), odnosno, da ih često ne mogu pronaći (44 posto) ili ih jednostavno izgube u potpunosti (38 posto). Također, samo šest posto ispitanih smatra ključeve automobila statusnim simbolom, što je poveće odudaranje od ne tako davne prošlosti. Isto tako, 40 posto ispitanih bi odmah zamijenilo ključeve aplikacijom. Ovo je zaista velika promjena.

Kad se gleda prema spolu, 46 posto muškaraca je za zamjenu ključeva, odnosno, 32 posto žena. Također, svaki drugi vozač SUV vozila je za takvu promjenu. Oni koji pak godišnje voze između 15 i 20 tisuća kilometara su na 49 posto dok su oni koji voze više od 20 tisuća godišnje na 51 posto. A čak 54 posto ispitanih bi odmah zamijenilo ključeve aplikacijom.

U velikoj većini ispitanici su uvjereni da bi im se sigurnost poboljšala pa tako njih 30 posto u cijeloj ovoj priči pozdravlja činjenicu da bi mogli u slučaju gubitka pametnog telefona lako online deaktivirali mogućnost otključavanja automobila tim izgubljenim pametnim telefonom. Njih 28 posto pozdravlja ideju otključavanja i zaključavanja automobila na daljinu. Njih 40 posto je praktičnije, tvrde da pametni telefon ionako uvijek imaju uz sebe pa bi im zato bio od koristi, dok njih 38 vjeruje da bi problemi s gubitkom ključeva postali prošlost.

Bosch sad ima bolji uvid u cijelu priču, što mu je korisno jer se bavi ovom tehnologijom, ali korištenjem bluetootha, koji tijekom prijenosa ne može biti presiječen.

Cijelo istraživanje možete pogledati OVDJE.