Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Istraživanje je proveo PULS po narudžbi Boscha nad 1046 vozača iz Njemačke, starosti 18 do 69 godina, a trajalo je od 11. do 18. siječnja. I rezultati pokazuju da većinom takav novitet priželjkuju mlađi od 40 godina, a objašnjenja zašto žele tako nešto vrlo su jednostavna.

Najčešće u smjeru da ne znaju gdje staviti ključeve (45 posto), odnosno, da ih često ne mogu pronaći (44 posto) ili ih jednostavno izgube u potpunosti (38 posto). Također, samo šest posto ispitanih smatra ključeve automobila statusnim simbolom, što je poveće odudaranje od ne tako davne prošlosti. Isto tako, 40 posto ispitanih bi odmah zamijenilo ključeve aplikacijom. Ovo je zaista velika promjena.

Kad se gleda prema spolu, 46 posto muškaraca je za zamjenu ključeva, odnosno, 32 posto žena. Također, svaki drugi vozač SUV vozila je za takvu promjenu. Oni koji pak godišnje voze između 15 i 20 tisuća kilometara su na 49 posto dok su oni koji voze više od 20 tisuća godišnje na 51 posto. A čak 54 posto ispitanih bi odmah zamijenilo ključeve aplikacijom.

U velikoj većini ispitanici su uvjereni da bi im se sigurnost poboljšala pa tako njih 30 posto u cijeloj ovoj priči pozdravlja činjenicu da bi mogli u slučaju gubitka pametnog telefona lako online deaktivirali mogućnost otključavanja automobila tim izgubljenim pametnim telefonom. Njih 28 posto pozdravlja ideju otključavanja i zaključavanja automobila na daljinu. Njih 40 posto je praktičnije, tvrde da pametni telefon ionako uvijek imaju uz sebe pa bi im zato bio od koristi, dok njih 38 vjeruje da bi problemi s gubitkom ključeva postali prošlost.

Bosch sad ima bolji uvid u cijelu priču, što mu je korisno jer se bavi ovom tehnologijom, ali korištenjem bluetootha, koji tijekom prijenosa ne može biti presiječen.

Cijelo istraživanje možete pogledati OVDJE.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.