Mobilno plaćanje premašit će plaćanje karticama

Mobilno plaćanje premašit će plaćanje karticama

Foto: Fotolia

Prema istraživanju koje je objavio WorldPay, do 2017. godine alternativni načini plaćanja, kao što su e-novčanici, će biti popularniji od online plaćanja kreditnim i debitnim karticama. Povećana penetracija smartphone uređaja u svakodnevne živote, dovela je do ubrzanog razvoja usluga za mobilno plaćanje.

U drugom izdanju Worldpay's Global Guide to Alternative Payments izvješća se navodi da će online kupovina alternativnim načinima plaćanja činiti 59 posto ukupne online trgovine, što je značajan rast u odnosu na 42 posto iz prethodne godine, a s ovim postotkom premašit će online kupovinu putem kartica koja će pasti s 57 na 41 posto.

Rast mobilnog plaćanja

Glavni komercijalni direktor WorldPay-a Shane Happach navodi kako oni vide transformaciju u transakcijskim trendovima, te je nadodao da je plaćanje kreditnim i debitnim karticama već dugo vremena prvi izbor kada je u pitanju online kupovina. Međutim, sada se predviđa da će alternativne metode plaćanja rasti znatno brže nego ukupno eCommerce tržište, te da će do 2017. godine ovaj vid plaćanja generirati veću potrošnju nego što generira plaćanje putem kartica.

Od alternativnih načina plaćanja koji se trenutno koriste, najčešće se koristi PayPal s 57 posto, dok je na drugom mjestu s 20 posto kineski Alipay. Međutim, u izvješću se predviđa da će vrijednost mobilnih transakcija porasti s 18 na 117 milijardi dolara, dok će e-novčanici bazirani na karticama, kao što je Visa, činiti jednu četvrtinu ukupne online kupovine putem kartica.

U Velikoj Britaniji, e-novčanici se koriste kod 16,5 posto ukupne online kupovine, koju predvodi PayPal s 13-postotnim udjelom. S druge strane, mobilno plaćanje čini samo 0,65 posto od ukupnog broja uplata, te se ta brojka dijeli na mobilne novčanike i izravnu naplatu operatera. Iz kompanije WorldPay vjeruju kako će banke i mobilni operateri povećati taj udio s ponudom svojih novih usluga.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.