Mobilno plaćanje premašit će plaćanje karticama

Mobilno plaćanje premašit će plaćanje karticama
Fotolia

Prema istraživanju koje je objavio WorldPay, do 2017. godine alternativni načini plaćanja, kao što su e-novčanici, će biti popularniji od online plaćanja kreditnim i debitnim karticama. Povećana penetracija smartphone uređaja u svakodnevne živote, dovela je do ubrzanog razvoja usluga za mobilno plaćanje.

U drugom izdanju Worldpay's Global Guide to Alternative Payments izvješća se navodi da će online kupovina alternativnim načinima plaćanja činiti 59 posto ukupne online trgovine, što je značajan rast u odnosu na 42 posto iz prethodne godine, a s ovim postotkom premašit će online kupovinu putem kartica koja će pasti s 57 na 41 posto.

Rast mobilnog plaćanja

Glavni komercijalni direktor WorldPay-a Shane Happach navodi kako oni vide transformaciju u transakcijskim trendovima, te je nadodao da je plaćanje kreditnim i debitnim karticama već dugo vremena prvi izbor kada je u pitanju online kupovina. Međutim, sada se predviđa da će alternativne metode plaćanja rasti znatno brže nego ukupno eCommerce tržište, te da će do 2017. godine ovaj vid plaćanja generirati veću potrošnju nego što generira plaćanje putem kartica.

Od alternativnih načina plaćanja koji se trenutno koriste, najčešće se koristi PayPal s 57 posto, dok je na drugom mjestu s 20 posto kineski Alipay. Međutim, u izvješću se predviđa da će vrijednost mobilnih transakcija porasti s 18 na 117 milijardi dolara, dok će e-novčanici bazirani na karticama, kao što je Visa, činiti jednu četvrtinu ukupne online kupovine putem kartica.

U Velikoj Britaniji, e-novčanici se koriste kod 16,5 posto ukupne online kupovine, koju predvodi PayPal s 13-postotnim udjelom. S druge strane, mobilno plaćanje čini samo 0,65 posto od ukupnog broja uplata, te se ta brojka dijeli na mobilne novčanike i izravnu naplatu operatera. Iz kompanije WorldPay vjeruju kako će banke i mobilni operateri povećati taj udio s ponudom svojih novih usluga.