Mnoga lica Linux Desktopa

Mnoga lica Linux Desktopa
Antonio Jularić

Linux ima niz posebnosti, a jedna od njih svakako je ta da korisnici mogu izabrati pregršt sučelja, poznatijih pod imenom Linux Desktop Interface.

Na “tržištu“ ih je ustinu mnogo, no spomenut ćemo ih devet koja se izdvajaju i kojima treba dati ipak nešto više pozornosti pri izboru favorita.

1. KDE PLASMA

Načinjen od strane KDE softverske zajednice i na prvom mjestu ove liste s razlogom. Nema sučelja koje nudi toliko različitih mogućnosti podešavanja desktop okruženja. Alati i mogućnostiu koje dolaze s KDE Plasma poznati su kao KDE Applications i među svim svim aplikacijama teško da netko neće pronaći ponešto za sebe.

2. CINNAMON

Baziran na GNOME 3, ovo je unaprijed postavljeno okruženje za Linux Mint. Može se podešavati prema preferencama svakog korisnika, baš onako kako želi. Moguće je mijenjati wallpaper, dodavati panelske pozicije, Deskletse i na taj način pretvoriti ovo sučelje u mjesto gdje se moguće informirati p svemu što se događa, bilo da se radi o sportu, vijesima, vremenskoj prognozi...

3. UNITY

Iza njega stoji Canonical for Ubuntu, pokreće se na vrhu GNOME desktop okruženja i koristi većinu GNOME aplikacija i alata. Ubuntu tim je "forkao" nekoliko GNOME komponenti kako bi ovo sučelje bolje odgovaralo Unity korisnicima.

4. GNOME

Dizajniran s ciljem pružanja jednostavnosti, jednostavnog pristupa i pouzdanosti. Koristi X Window System display server i podršku za Wayland.

5. DEEPIN

Jednostavan, elegantan i produktivan. Radi na raznim distrosima, kao Arch Linux, Ubuntu, Manjaro...

6. BUDGIE

Razvio ga je Solus Project i potpuno je besplatan i otvoren, ali za Solus Linux Distribution. Prisno je integriran s GNOME.

7. PANTHEON

Dizajniran za Elementary OS, nudi "čisto" i organizirano desktop iskustvo. Jednostava je i nema previše vizualnih detalja.

8. MATE

Ekstenzija za GNOME 2, intuitivan je, oku ugodan i radi na Linuxu, kao i drugim Unix sustavima. Može se uređivati na mnogo načina, nudi dodavanje panela, promjenu wallpapera i zapravo se ponaša, ali i izgleda, kako korisnik želi.

9. XFCE

Vrlo "lagan" i namijenjen za Unix OS. Cilj mu je biti brz te trošiti malo resursa sustava na kojem radi. Svejedno, može se uređivati na mnogo načina te je idealan izbor za one koji ne žele nešto "preteško" za svoje uređaje, a istovremeno korisno...