Mladi robotičari uspješni na 3. Europskom RoboCupu u Portugalu

Mladi robotičari uspješni na 3. Europskom RoboCupu u Portugalu

Hrvatski mladi robotičari ostvarili su zavidne rezultate na 3. Europskom RoboCupu u portugalskom gradu Guimarãesu. Motivirani učenici svojim su radom i postignućima još jednom potvrdili da se Hrvatska s razlogom nalazi na samom europskom vrhu po pitanju znanja iz robotike. DOK-ING je kao vodeća tvrtka s ekspertizom u području robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene prepoznala i sponzorstvom podržala naše uspješne mlade robotičare.

„Razvoj robotike i digitalnih sofisticiranih rješenja okosnica su željene transformacije poslovnih procesa, obrazovanja, društva, ali i cjelokupne globalne budućnosti kojoj težimo. Iznimno smo ponosni što potičemo mlade perspektivne snage, baš kao što je to srednjoškolac Jakov Džijan kojeg smo ove godine sponzorirali. Vjerujemo da na taj način doprinosimo povećanju konkurentnosti na tehnološkom tržištu te unaprjeđenju inovativnih znanstvenih područja u Hrvatskoj, ali i šire“, naglasio je Gordan Pešić, član Uprave DOK-ING-a.

3. Europski RoboCup okupio je sudionike iz 21 zemlje s više od 150 timova koji su se natjecali u okviru brojnih robotičkih kategorija. Hrvatsku je u devet kategorija predstavilo 40 natjecatelja i natjecateljica u 14 timova iz cijele Hrvatske, uz podršku 11 mentora. Čak sedam timova kući se vratilo s vrijednim priznanjima - četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano odličje odraz su uspješnosti hrvatskih robotičara. Tri tima zauzela su visoko četvrto mjesto i samo ih je malo sreće dijelilo od osvajanja glavnih odličja. Među njima su robotičari Jakov Džijan, Ivan Matošević i Goran Vukmanović koji su u kategoriji Rescue Maze odmjerili snage s talentima iz cijele Europe.

„Oduševljen sam što smo moj tim i ja imali priliku, nakon dvije pandemijske godine, uživo pokazati vještine i sposobnosti s kojima smo ostvarili odlične rezultate. Natjecanja iz robotike su idealna za stjecanje novog iskustva i stvaranje novih prijateljstava. Uistinu sam zahvalan DOK-ING-u što mi je omogućio sudjelovanje na ovogodišnjem RoboCupu“, istaknuo je Jakov Džijan, učenik zagrebačke XV. gimnazije.

Još iz kategorije

Fotografija je vještina, uloviti trenutak

Fotografija je vještina, uloviti trenutak

30.06.2022.

Na nedavno održanom webinaru Counterpoint Researcha po nazivom „Trendovi u fotografiranju pametnim telefonima: novi smjerovi u snimanju čarobnih trenutaka“, Herve Macudzinski, direktor znanosti o slikama u DXOMARK-u, podijelio je svoja razmišljanja o tome kako korisnici mogu dobiti vrhunsku fotografiju, čak i s pametnim telefonima.

Uskoro međunarodna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama - SpliTech

Uskoro međunarodna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama - SpliTech

30.06.2022.

U organizaciji splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), u periodu od 5. do 8. srpnja 2022 održat će se sedma Međunarodna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama - SpliTech 2022. Sudionici i posjetitelji imat će priliku razmijeniti znanstvena postignuća iz aktualnih tema iz područja IoT-a, RFID -a, pametnih gradova, održive energije, dekarbonizacije zgrada i primjene tehničkih rješenja u zdravstvu (e-Health).

Smart Energy postavio prvi punjač za električna vozila u rasvjetnom stupu u Hrvatskoj

Smart Energy postavio prvi punjač za električna vozila u rasvjetnom stupu u Hrvatskoj

30.06.2022.

U Buzinu je jučer postavljen prvi punjač za električna vozila u stupu javne rasvjete. Radi se o testnom punjaču koji će, u sklopu najavljenog pilot projekta koji bi se trebao provesti sljedeće godine u tri do pet gradova, biti ugrađen u 200-tinjak stupova u jednom od planiranih gradova.