Mladi i dalje prvenstveno biraju gimnazije ispred strukovnih škola

Mladi i dalje prvenstveno biraju gimnazije ispred strukovnih škola
DepositPhotos

EduCentar je tijekom kolovoza i rujna 2018. na uzorku od 385 ispitanika proveo istraživanje na temu odabira srednje škole; na koje načine ispitanici odlučuju koju školu će upisati i smatraju li upisuje li previše školaraca gimnazije.

Gimnazija i dalje prvi izbor ispitanika

Gotovo polovica ispitanika (49%) je upisala ili planiraju upisati gimnaziju, dok je jednako toliko ispitanika upisalo ili planiraju upisati strukovne škole. Samo 2% ispitanika odabralo je umjetničke škole, dok ispitanika koji ne žele nastaviti svoje školovanje nema.

Osobni interesi i želje na prvom mjestu, Internet glavni izvor informacija

Ispitanici koji su upisali gimnaziju u većoj mjeri su se kod odabira škole vodili osobnim interesima i željama (82% gimnazija - 73% strukovna škola) te kvalitetom škole i njezinim ugledom (59% gimnazija - 26% strukovna škola) od ispitanika koji su upisali strukovne škole.

S druge strane, ispitanici koji su upisali strukovne škole više su se vodili mogućnošću zapošljavanja (62% strukovna škola - 25% gimnazija)  te plaćom (32% strukovna škola - 12% gimnazija) za zanimanje koje će im pružiti škola, od kolega koji su upisali gimnazije.

Internet je glavni izvor informacija o školama (71%). Ispitanici su do informacija dolazili i putem prijatelja ili poznanika (58%) te putem usmene predaje (35%). Manje ispitanika kao izvor informacija navelo je učitelje ili profesore (29%) te obitelj (26%). Tiskani materijali te radio, televizija ili novine također su u manjoj mjeri zastupljeni kao izvor informacija za odabir škole.

Mladi u prevelikoj mjeri upisuju gimnazije?

Osposobljenost za rad (79%) te mogućnost zaposlenja odmah nakon završetka školovanja (72%) ispitanici navode kao glavne prednosti strukovnih škola. Polovica ispitanika smatra da je prednost školovanja u strukovnim školama i specijalizacija u određenom području (49%), dok je manja prednost lakši upis u takve škole jer nisu toliko popularne (16%). Samo 15% ispitanika smatra da strukovne škole imaju bolju pripremu za fakultet.

Glavna prednost gimnazija je bolja priprema za fakultet (70%) te šire opće znanje (61%). Ispitanici smatraju kako nakon gimnazije imaju prednost kod upisa na fakultet (60%). Zanimljivo je da gotovo polovica ispitanika smatra kako je prednost gimnazija i mogućnost odgađanja odluke o zanimanju (47%).