MIT stvorio prvu umjetnu inteligenciju psihopata

MIT stvorio prvu umjetnu inteligenciju psihopata
DepositPhotos

Umjetna inteligencija (AI) izaziva podosta različitih stavova, ne samo kod laika i usputnih promatrača, već i kod stručnjaka na području tehnologije kao što su Elon Musk, Bill Gates i pokojni Stephen Hawking. A nakon kreacije na američkom Massachusetts Institute of Technology (MIT) straha, kritičara i skepse bit će još i više.

Naime, napisali su algoritam koji pretvara AI u psihopata najviše klase. Jer, prepustili su AI utjecaju najgorim fotografijama zločina, ubojstava i patnje koji su postavljeni na Reddit. Da sve bude zaokruženo, nazvali AI Norman, po liku Normana Batesa iz kultnog filma "Psiho" Alfreda Hitchcocka.

Nakon "bombardiranja" takvim fotografijama, znanstvenici su napravili Rorschachov test nad Normanom, ali i standardnom umjetnom inteligencijom, koja je pošteđena najgoreg od najgoreg što ljudski rod nudi. Koliko je to crnilo utjecalo vidjelo se već na prvoj fotografiji gdje su prikazani kišobran, svadbena torta, muškarac i žena. Standardni AI opisao je što vidi, a Norman je sledio svima krv u žilama.

"Čovjek je upucan pred očima vrišteće supruge, rekao je Norman i nastavio u istom tonu na svaku fotografiju opisivati pucnjavu, smrt, krv, nasilje, još smrti...

Znanstvenici su ovom metodom željeli dokazati da će na AI uvelike utjecati ono čime je izložen u većoj mjeri. Nije cilj bio pokazati da bi AI mogao biti zao, već se željelo pokazati da može biti pristran ovisno o tome čime je najviše izložen. Primjerice, zato algoritam postavlja na Facebook sadržaj koji prikazuje svakom od korisnika, kao što će činiti identično i na drugim platformama gdje je postavljen. To je ujedno i odgovor zašto se može manipulirati algoritmima.

"Kad je AI pod utjecajem pristranih podataka, ponaša se pristrano i to je aktualni problem sa strojnim učenjem, zaključak je cijelog eksperimenta.