MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

Foto: DepositPhotos

Stručnjaci na prestižnom američkom Sveučilištu MIT su u suradnji s MIT-IBM Watson AI Lab, Underwood International College i brazilskim Sveučilištem Brasilia došli do saznanja da duboko učenje (eng. deep learning) polako ostvaruje svoje računalne limite.

Naime, zaključak te teze proizlazi iz činjenice da duboko učenje ovisi o računalnoj moći koju ima na raspolaganju, što znači da zbog trenutnih limita, sve skupa dolazi do svojih granica. Koje neće biti ovim tempom tako skoro probijene jer računalni razvoj nije toliko napredan kao duboko učenje.

Jer, duboko učenje je grana strojnog učenja temeljena na predstavljanju podataka složenim reprezentacijama na visokom stupnju apstrakcije do kojih se dolazi slijedom naučenih nelinearnih transformacija. Metode dubokog učenja svoju primjenu pronalaze u važnim područjima umjetne inteligencije poput računalnog vida, obrade prirodnog jezika, razumijevanja govora i zvučnih signala, kao i u bioinformatici.

Modeli dubokog učenja često trebaju hardverske akceleratore poput GPU-a, TPU-a ili FPGA za obuku, bez njih bi modeli trebali mjesece za obuku. Jasno je već po tome da duboko učenje uvelike ovisi o tom hardverskom dijelu priče, što stvara ta ograničenja do kojih se praktički stiglo.

Stoga, bez razvijenog kvantnog računalstva, teško da će duboko učenje nastaviti razvoj. Odnosno, proširiti granice, koje su vrlo brzo postale skučene za taj vid tehnologije. Red je sad na stručnjacima da pronađu što prije rješenja za ovaj problem jer postali smo podosta ovisni o dubokom učenju.

Ono služi za prijevode jezika, analizu govora, prepoznavanje govora, analizu osjećaja... I ne samo to, duboko učenje služi za klasifikaciju fotografija, kao i za predviđanje interakcije molekula kako bi po mogle farmaceutskim tvrtkama da osmisle nove lijekove.

Usporavanje svih tih segmenata u njihovu razvoju, znači i usporavanje napretka za čovječanstvo na raznim sferama...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Ove godine na mobilne aplikacije ćemo potrošiti više od 100 milijardi dolara

INFOGRAFIKA: Ove godine na mobilne aplikacije ćemo potrošiti više od 100 milijardi dolara

19.09.2020. komentiraj

Apple je kroz prvu polovicu ove godine uprihodio oko deset milijardi američkih dolara samo od naknada za aplikacije preuzete kroz App Store, odnosno, kroz transakcije u istim tim aplikacijama. A previše ne zaostaje ni Google sa svojim Play Storeom.

Bolt i estonsko Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili reli

Bolt i estonsko Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili reli

19.09.2020. komentiraj

Testni automobil iz Autonomnog vozačkog laboratorija Sveučilišta Tartu i Bolt sudjelovali su u testnoj fazi Relija Estonija, najvećeg i najpoznatijeg moto događaja u Estoniji. Sudjelovanjem u Reliju Estonija, 4. rujna Bolt i Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili službenu World Rally Championship reli stazu te zaokupili pažnju svjetske reli zajednice.

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

18.09.2020. komentiraj

Američke sankcije Huaweiju uvedene su u svibnju prošle godine i lideri kineskog giganta odlučili su ubrzati razvoj svog operativnog sustava pod nazivom HarmonyOS, svjesni da bi jako brzo mogli ostati bez Androida u obliku kakav je potreban za nadmetanje na tržištu. No, nisu očekivali da bi razvoj alternative mogao potrajati, toliko da su trenutni na 70 do 80 posto razine koju ima Android.