Ministarstvo pravosuđa objavilo API sudskog registra

Ministarstvo pravosuđa objavilo API sudskog registra

Foto: Fotolia ilustracija

Pravo na dostupnost informacija javnosti je u Hrvatskoj proteklih godina bilo razlog brojnih pravnih natezanja građana i institucija s državnom i lokalnom upravom. Najnoviji primjer pokazuje kako treba biti uporan, dobro poznavati zakonodavstvo te biti spreman i na duge sudske procese kako bi podaci mogli biti dostupni svima koje zanimaju.

Krajem tjedna, godinu  dana nakon što je Visoki upravni sud potvrdio rješenje Povjerenice za informiranje kojim se Ministarstvu pravosuđa naređuje da sve podatke u sudskom registru dostavi GONG-u, i to u strojno čitljivom formatu, Ministarstvo pravosuđa objavilo je API Sudskog registra. Tako su podaci o registraciji pravnih osoba sada dostupni svima koji u strojno čitljivom obliku žele preuzimati te podatke u svoja aplikativna rješenja.

GONG podsjeća kako je tijekom postupka Visoki upravni sud tužbu Ministarstva pravosuđa na rješenje Povjerenice za informiranje odbacio kao neosnovanu zaključujući da Ministarstvo nije dokazalo da bi ponovna uporaba informacija iz sudskog registra naštetila nekom sudskom ili drugom postupku koji je u tijeku. Sud je prihvatio argumente GONG-a i Povjerenice od kojih je ključan onaj da je „dostava traženih informacija u svrhu ponovne uporabe informacija opravdana javnim interesom“, te da je zahtjev GONG-a u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te EU direktivom o ponovnoj uporabi informacija.

GONG je u priopćenju pohvalio odluku Ministarstva pravosuđa da u primjeni presude koristi najnovije standarde otvorenosti podataka koji nalažu javnim tijelima razvoj API-ja na svojim bazama i registrima. Upravo taj standard, kažu iz GONG-a, propisuje i novi prijedlog revizije Direktive o informacijama javnog sektora koji je donesen 25. travnja ove godine. Također su pozvali i druga javna tijela da slijede primjer dobre prakse Ministarstva pravosuđa kako bi se pridružili globalnim trendovima transparentnosti i poštivanja najnovijih standarda otvorenosti podataka.

Još iz kategorije

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

Pripreme za WinDayse

Pripreme za WinDayse

07.07.2020. komentiraj

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.