Ministarstvo pravosuđa objavilo API sudskog registra

Ministarstvo pravosuđa objavilo API sudskog registra

Foto: Fotolia ilustracija

Pravo na dostupnost informacija javnosti je u Hrvatskoj proteklih godina bilo razlog brojnih pravnih natezanja građana i institucija s državnom i lokalnom upravom. Najnoviji primjer pokazuje kako treba biti uporan, dobro poznavati zakonodavstvo te biti spreman i na duge sudske procese kako bi podaci mogli biti dostupni svima koje zanimaju.

Krajem tjedna, godinu  dana nakon što je Visoki upravni sud potvrdio rješenje Povjerenice za informiranje kojim se Ministarstvu pravosuđa naređuje da sve podatke u sudskom registru dostavi GONG-u, i to u strojno čitljivom formatu, Ministarstvo pravosuđa objavilo je API Sudskog registra. Tako su podaci o registraciji pravnih osoba sada dostupni svima koji u strojno čitljivom obliku žele preuzimati te podatke u svoja aplikativna rješenja.

GONG podsjeća kako je tijekom postupka Visoki upravni sud tužbu Ministarstva pravosuđa na rješenje Povjerenice za informiranje odbacio kao neosnovanu zaključujući da Ministarstvo nije dokazalo da bi ponovna uporaba informacija iz sudskog registra naštetila nekom sudskom ili drugom postupku koji je u tijeku. Sud je prihvatio argumente GONG-a i Povjerenice od kojih je ključan onaj da je „dostava traženih informacija u svrhu ponovne uporabe informacija opravdana javnim interesom“, te da je zahtjev GONG-a u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te EU direktivom o ponovnoj uporabi informacija.

GONG je u priopćenju pohvalio odluku Ministarstva pravosuđa da u primjeni presude koristi najnovije standarde otvorenosti podataka koji nalažu javnim tijelima razvoj API-ja na svojim bazama i registrima. Upravo taj standard, kažu iz GONG-a, propisuje i novi prijedlog revizije Direktive o informacijama javnog sektora koji je donesen 25. travnja ove godine. Također su pozvali i druga javna tijela da slijede primjer dobre prakse Ministarstva pravosuđa kako bi se pridružili globalnim trendovima transparentnosti i poštivanja najnovijih standarda otvorenosti podataka.

Još iz kategorije

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

17.08.2019. komentiraj

Canon Europe još je jednom prepoznat kao vodeća tvrtka u branši –udruženje European Imaging and Sound Association (Europsko udruženje za slikovne tehnologije i zvuk, EISA) dodijelilo mu je pet prestižnih nagrada. Titule za 2019. potvrđuju Canonovu nenadmašnu optičku izvrsnost i tradiciju, a konkretne nagrade osvojio je EOS RP, kao i  objektivi iz serija RF i EF. Od spektakularnog predstavljanja sustava EOS R u rujnu 2018. Canon je redefinirao granice fotografije dizajnirajući tijela i objektive koji proširuju mogućnosti snimanja fotografima amaterima i profesionalcima, što se odražava i u ovogodišnjim nagradama.

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

16.08.2019. komentiraj

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

15.08.2019. komentiraj

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.