Ministarstvo pravosuđa objavilo API sudskog registra

Ministarstvo pravosuđa objavilo API sudskog registra

Foto: Fotolia ilustracija

Pravo na dostupnost informacija javnosti je u Hrvatskoj proteklih godina bilo razlog brojnih pravnih natezanja građana i institucija s državnom i lokalnom upravom. Najnoviji primjer pokazuje kako treba biti uporan, dobro poznavati zakonodavstvo te biti spreman i na duge sudske procese kako bi podaci mogli biti dostupni svima koje zanimaju.

Krajem tjedna, godinu  dana nakon što je Visoki upravni sud potvrdio rješenje Povjerenice za informiranje kojim se Ministarstvu pravosuđa naređuje da sve podatke u sudskom registru dostavi GONG-u, i to u strojno čitljivom formatu, Ministarstvo pravosuđa objavilo je API Sudskog registra. Tako su podaci o registraciji pravnih osoba sada dostupni svima koji u strojno čitljivom obliku žele preuzimati te podatke u svoja aplikativna rješenja.

GONG podsjeća kako je tijekom postupka Visoki upravni sud tužbu Ministarstva pravosuđa na rješenje Povjerenice za informiranje odbacio kao neosnovanu zaključujući da Ministarstvo nije dokazalo da bi ponovna uporaba informacija iz sudskog registra naštetila nekom sudskom ili drugom postupku koji je u tijeku. Sud je prihvatio argumente GONG-a i Povjerenice od kojih je ključan onaj da je „dostava traženih informacija u svrhu ponovne uporabe informacija opravdana javnim interesom“, te da je zahtjev GONG-a u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te EU direktivom o ponovnoj uporabi informacija.

GONG je u priopćenju pohvalio odluku Ministarstva pravosuđa da u primjeni presude koristi najnovije standarde otvorenosti podataka koji nalažu javnim tijelima razvoj API-ja na svojim bazama i registrima. Upravo taj standard, kažu iz GONG-a, propisuje i novi prijedlog revizije Direktive o informacijama javnog sektora koji je donesen 25. travnja ove godine. Također su pozvali i druga javna tijela da slijede primjer dobre prakse Ministarstva pravosuđa kako bi se pridružili globalnim trendovima transparentnosti i poštivanja najnovijih standarda otvorenosti podataka.

Još iz kategorije

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

14.06.2019. komentiraj

Usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, većina građana pesimistično gleda u budućnost, a čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine.