Militarizacija umjetne inteligencije

Militarizacija umjetne inteligencije
DepositPhotos

Umjetna inteligencija (AI) još uvijek je poveća nepoznanica javnosti, pasivnijim promatračima pa i ljudima u tehnološkoj industriji jer ono što može donijeti uistinu nema granica. Problem je što može donijeti i negativnosti, posebno kad se radi o naoružanju i zbog toga postoje prijepori.

Dok vojska i zapovjednici zagovaraju umjetnu inteligenciju za što efikasnije ratovanje, pacifisti pozivaju na regulacije. Svjetske lidere to ne brine, ulažu u novu tehnologiju i žele je razviti što prije i što bolje. Uostalom, još prije godinu dana predsjednik Rusije Vladimir Putin odlično je rezimirao cijelu "problematiku".

"Tko postane lider na AI tržištu, postat će vladar svijeta, rekao je u svom stilu Putin pred studentima u gradu Jaroslavlju pa nastavio:

"Bila bi iznimno neželjena situacija kad bi netko sebi osigurao monopol na ovom polju. Mi (Rusija, op.a.) ćemo svoja saznanja na AI području sigurno dijeliti sa svijetom.

Naravno, taj posljednji dio rečenice teško možemo povjerovati, ali istina jest da bi AI u rukama samo jedne nacije donio neviđene prednosti, koje bi se mogle iskoristiti na području ratovanja, nažalost. Naravno, mogućnosti na drugim poljima bile bi od šire važnosti svima, a ne samo onima na političkim ili vojnim pozicijama. Primjerice, u medicini i obrazovanju. Ali, vjerojatno je svijet od takvog shvaćanja stvari još uvijek daleko, što potvrđuje i sam Putin jer u viziji budućnosti i AI nudi primjer ratovanja.

"Ratovi će se u budućnosti voditi dronovima i tko drugome uništi njihove, taj je pobijedio, druga strana neće imati nikakvu drugu mogućnost no predati se, naglašava Putin.

Vrlo je jednostavno sve to što govori jer AI će ratovati sama, bit će autonomna i poprilično efikasna. Ali, ona da bi stigla do cilja neće brinuti o preprekama kao što su civili, zarobljenici... To je ono što brine glasne, ali nemoćne pacifiste.