Milijarder Daniel Loeb iznosi nove planove sa Sonyjem

Milijarder Daniel Loeb iznosi nove planove sa Sonyjem
Fotolia

Bloomberg izvještava kako 51-godišnji investitor i milijarder Daniel Loeb („Third Point“) koji je kupio više od 60% vlasničkog udjela Sonyja od sada nagovara izvršnog direktora Kazua Hiraija da proda svojih 20% tvrtkinog zabavnog djela imovine u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Sony trenutno pregovara s Morganom Stanleyem i Citigroup-om oko prihvaćanja ovakve Loebove inicijative tako da je ipak još prerano govoriti o konačnoj odluci.

U pismu Hiraiju sredinom prošloga mjeseca Loeb je istaknuo kako će zabavni dio IPO-a nastojati pomoći Sonyju da fokusira svoje napore prema neprofitnoj televiziji i industriji zabave. Time bi se također poboljšala cijena dionica, te prijeko potrebna zarada.

Loeb navodi kako je njegov udio Sony dionica vrijedan oko $ 1,1 milijarde, te namjerava potpisivanjem prava u zabavnom dijelu dioničarima dati priliku da sudjeluju u istome.  Osim toga, ističe mu je namjera kupiti do $2 milijarde od ponuđenog ukoliko ne bi postojala potražnja drugih investitora.

Unatoč nedavnom porastu cijene dionica, Sony je na gubitku na polju televizije, smartphone-a i tržišta tableta u svojoj borbi sa konkurentima Samsungom i Appleom. Tvrtka je, prema navodima, izgubila gotovo dvije trećine svoje tržišne vrijednosti u proteklih 5 godina. Ipak, Hirai je istaknuo da njegov poslovni elektronički plan itekako napreduje uzimajući kao primjer tomu uspjeh Xperia Z i nadolazeću PlayStation 4 igraću konzolu.