Mijenjačnice kriptovaluta se boje velikog kraha tržište, njih 88 posto želi regulaciju

Mijenjačnice kriptovaluta se boje velikog kraha tržište, njih 88 posto želi regulaciju

Foto: DepositPhotos

Kriptovalute prolaze poveće promjene u posljednje vrijeme jer jedan dio zajednice zagovara regulative, koje vide kao konačno rješenje u pokušaju da postanu konačni i legitimne. A drugi pak dio zajednice još uvijek zagovara temeljna načela, koja se protive regulativama i vide ih kao trenutak kad bi došlo do propasti. Samim time, stiglo je do podjele, koja ima smisla s obzirom da su mjenjačnice te koje žele regulative ispred svih.

Konkretnije, u anketi provedenoj od strane kompanije Mistertango, čak 88 mjenjačnica kriptovaluta želi regulative jer smatraju da će u suprotnom tržište propasti. Odnosno, došlo bi do propasti mjenjačnica, koje moraju "vrtjeti" novac, a to ne mogu bezbrižno ako uvijek postoji opasnost da će neka od kriptovaluta ponovno doći pod znak upitnika, kao i kompletno poslovanje u kriptovalutama, pa da se to odrazi na poslovanje tih mjenjačnica.

Ukratko, mjenjačnice i njihova bit jesu prvenstveno za ljude koji žele brz i efikasnu zaradu, nije im stalo do kriptovaluta kao takvih pa samim time ni do onoga što predstavljaju, a predstavljaju odgovor na tradicionalni centralizirani financijski sustav, u kojem posrednici određuju tok stvari i imaju najveći moć. Pritom se ponajviše misli na banke.

Ali, kako god bilo, 24 ispitane mjenjačnice iz Europe, Azije, južne Amerike i Oceanije misle drugačije. I to se ne može zanemariti s obzirom da na dnevnoj razini njihov promet iznosi u prosjeku stotinu milijuna američkih dolara. Zato je iznimno bitno pratiti kako razmišljaju ljudi koji ih vode.

Osim što ih spomenutih 88 posto želi regulacije iz razloga što ih vide nužnima za opstanak, 17 posto ih pak smatra da bi striktne regulative bile štetne. Dakle, zagovara se neka "zlatna sredina". Nije sve to nikakva tajna, samo je napokon "na papiru" i rasprave na tu temu dodatno će se zaoštriti u zajednici.

Još iz kategorije

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

10.12.2018. komentiraj

„Globalni lanci vrijednosti danas doživljavaju promjene u odnosu na snažni zamah u 2000-ima i teško je predvidjeti kako će biti strukturirani u idućih 10 do 15 godina. Na to utječu značajni rast troškova, tj. plaća u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta i posebno digitalizacija proizvodnje. No, svaka promjena u odnosu na status-quo stvara nove prilike za brze i sposobne igrače bez obzira bili oni stari ili novi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja.

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.