Microsoft zaljepio ban aplikaciji CCleaner

Microsoft zaljepio ban aplikaciji CCleaner

Microsoft nikad nije bio obožavatelj čistača registara (eng., registry cleaner) i s 24. rujnom to je postalo službeno jer na Windows 10 operativnom sustavu takav softver više nije poželjan. Ne samo to, zabranjen je.

Naime, popularni CCleaner jer postavljen na crnu listu, zajedno sa službenom web stranicom CCleaner.com, na službenom Microsoftovom forumu za pružanje podrške korisnicima. To znači da ukoliko se išta vezano uz CCleaner postavi na taj forum, automatski će se cenzurirati. Uz CCleaner, još je deset imena na crnoj listi, što znači da on i nije toliko dugačka, više se čini da je ciljana.

Nekako očekivano, CCleaner, je u ne tako davnoj prošlosti stvarao cijeli niz problema Windows korisnicima. Primjerice, u rujnu 2017. neugodno iznenađenje dočekalo je Avast, koji je preuzeo Piriform, u čijem je vlasništvu CCleaner, a s njim i jedan ozbiljan problem. Riječ je bila o malwareu.

S obzirom da CCleaner softver kojem je svrha skenirati računalo i otkriti ima li na njemu kakvih problema, bilo je poprilično paradoksalno da se s njegovim pokretanjem zapravo korisnik dovodio u opasnost. Konkretno, riječ je bila o verziji 5.33 (32-bit), s kojom je u paketu dolazio malware. Problem je bio i u tome što CCleaner nema automatske nadopune i nadogradnje pa je svaki od 130 milijuna aktivnih korisnika mjesečno morao patch postavljati ručno. Ujedno, samo jedan od 64 antivirusa na tržištu uspio je prepoznati malware, a riječ je o ClamAV.

Nadalje, u kolovozu prošle godine došlo je do situacije u kojoj su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što korisnici rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene i Avast je reagirao.

Na kraju priče, sve što nudi CCleaner, ionako postoji na Windowsima, kao i na internetskim preglednicima, što dovodi do zaključka da je vrijeme CCleanera prošlo. U prošlosti je sjajno popunjavao "rupe", ali sad čini više štete nego koristi i ova sudbina bila je neminovna.