Microsoft zaljepio ban aplikaciji CCleaner

Microsoft zaljepio ban aplikaciji CCleaner

Microsoft nikad nije bio obožavatelj čistača registara (eng., registry cleaner) i s 24. rujnom to je postalo službeno jer na Windows 10 operativnom sustavu takav softver više nije poželjan. Ne samo to, zabranjen je.

Naime, popularni CCleaner jer postavljen na crnu listu, zajedno sa službenom web stranicom CCleaner.com, na službenom Microsoftovom forumu za pružanje podrške korisnicima. To znači da ukoliko se išta vezano uz CCleaner postavi na taj forum, automatski će se cenzurirati. Uz CCleaner, još je deset imena na crnoj listi, što znači da on i nije toliko dugačka, više se čini da je ciljana.

Nekako očekivano, CCleaner, je u ne tako davnoj prošlosti stvarao cijeli niz problema Windows korisnicima. Primjerice, u rujnu 2017. neugodno iznenađenje dočekalo je Avast, koji je preuzeo Piriform, u čijem je vlasništvu CCleaner, a s njim i jedan ozbiljan problem. Riječ je bila o malwareu.

S obzirom da CCleaner softver kojem je svrha skenirati računalo i otkriti ima li na njemu kakvih problema, bilo je poprilično paradoksalno da se s njegovim pokretanjem zapravo korisnik dovodio u opasnost. Konkretno, riječ je bila o verziji 5.33 (32-bit), s kojom je u paketu dolazio malware. Problem je bio i u tome što CCleaner nema automatske nadopune i nadogradnje pa je svaki od 130 milijuna aktivnih korisnika mjesečno morao patch postavljati ručno. Ujedno, samo jedan od 64 antivirusa na tržištu uspio je prepoznati malware, a riječ je o ClamAV.

Nadalje, u kolovozu prošle godine došlo je do situacije u kojoj su nezadovoljni korisnici masovno pozvali na bojkot tog alata ukoliko ne promijeni praksu prikupljanja podataka, koji su rezultat konstantnog nadgledanja onoga što korisnici rade. Srećom, nezadovoljstvo je donijelo promjene i Avast je reagirao.

Na kraju priče, sve što nudi CCleaner, ionako postoji na Windowsima, kao i na internetskim preglednicima, što dovodi do zaključka da je vrijeme CCleanera prošlo. U prošlosti je sjajno popunjavao "rupe", ali sad čini više štete nego koristi i ova sudbina bila je neminovna.

Još iz kategorije

Moj e-račun odnosno tvrtka Elektronički računi bit će brisana s popisa za razmjenu elektroničkih računa

Moj e-račun odnosno tvrtka Elektronički računi bit će brisana s popisa za razmjenu elektroničkih računa

06.12.2019. komentiraj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u jednom je od svojih mailova upućenih korisnicima objavilo kako će tvrtka Elektronički računi d.o.o. izbrisana s Popisa informacijskih posrednika koji razmjenjuju eRačune sukladno zakonima i normi.

ATD pokazao smjer razvoja domaće IT industrije

ATD pokazao smjer razvoja domaće IT industrije

06.12.2019. komentiraj

Završilo je 15. izdanje Advanced Technology Daysa powered by Microsoft, koje je u zagrebačkom Plaza Event Centru okupilo više od 600 domaćih IT stručnjaka. Tijekom dva dana mogli su birati između predavanja koja su se paralelno održavala u pet dvorana, a u srijedu navečer na ATD partyju s organizatorom, predstavnicima hrvatske IT zajednice, su proslavili 15. izdanje konferencije i uživali u druženju tijekom prvog ATD IT pub kviza.

Tim mladih znanstvenika s FOI-a stvorio umjetnu inteligenciju -  B.A.R.I.C.A.

Tim mladih znanstvenika s FOI-a stvorio umjetnu inteligenciju - B.A.R.I.C.A.

05.12.2019. komentiraj

Tim znanstvenika i studenata s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu (FOI) na čelu s izv. prof. dr. sc. Markusom Schattenom stvorio je umjetnu inteligenciju B.A.R.I.C.A., osmišljenu kao asistenticu za pomoć studentima Fakulteta, pružajući im korisne informacije o mjestu u učionici, profesorima i rasporedu.