Microsoft Word za Android preuzet preko milijardu puta

Microsoft Word za Android preuzet preko milijardu puta

Foto: Depositphotos

Microsoft se pohvalio uistinu vrijednim postignućem, brojkom od milijardu instalacija Word aplikacije za Android operativni sustav. Ta se brojka bazira prema onome što pokazuje Google Play Store.

To samo potvrđuje da se strategija okretanja prema softveru i odustajanju od operativnog sustava za pametne telefone pokazala kao dobra ideja za Microsoft. Jer, umjesto gubitka milijardi i milijardi američkih dolara, na ovaj način kompanija radi ono što joj ide dobro, ali u drugom ekosustavu, što smanjuje troškove, ali zapravo i odgovornost.

Također, ono što može uistinu zadovoljiti Microsoft jest činjenica da su i druge njegove aplikacije u Android okruženju iznimno popularne kod korisnika. Primjerice, Excel, PowerPoint, OneNote i OneDrive imaju po 500 milijuna instalacija na Android uređajima, dok je Outlook stigao do stotinu milijuna.

Treba znati i da Microsoft ima partnerstva s proizvođačima kako bi njegove aplikacije bile predinstalirane na njihove uređaje, no to ne mijenja značaj ovih brojki i Microsoftova uspjeha u mobilnom svijetu.

Iako, sve ovo ima i podosta ironije, ako se sjetimo riječi koje je nedavno izgovorio osnivač Microsofta Bill Gates. "U softverskom svijetu, posebno kad se radi o platformama, nalazite se na tržištu gdje vrijedi "pobjednik uzima sve". Stoga, moja najveća pogreška bila je propustiti Android. Ne znam što je dovelo do toga da to učinim, ali pogriješio sam. Jer, Android je standard za mobilne uređaje koji nisu Apple. Bilo je prirodno da ga Microsoft preuzme. Ali, nije. I na taj način ostali smo bez 400 milijardi dolara koje je uprihodio Google zahvaljujući Androidu. Eto, tolika je moja greška, 400 milijardi dolara", priznao je Gates.

Naime, Google je preuzeo Android za samo 50 milijuna dolara 2005. i Microsoft je to mirno popratio jer je imao strategiju za mobilnu budućnost, unutar kuće. Ali, znamo kako je to završilo...

Još iz kategorije

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

23.08.2019. komentiraj

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...