Microsoft ukida podršku za OneDrive na računalima s Windows 7, 8 i 8.1

Microsoft ukida podršku za OneDrive na računalima s Windows 7, 8 i 8.1

Microsoft na diskretan način počinje prisiljavati korisnike da što prije preuzmu novije verzije Windows operativnog sustava, a pod time se misli na Windows 10 i 11. Čini se to potezom kojim OneDrive desktop aplikacija više neće imati mogućnost sinkronizacije za računala s Windows 7, 8 i 8.1.

Novitet stupa na snagu 1. ožujka iduće godine, ali nadopuna softvera za navedene sustave neće biti već do 1. siječnja. Korisnici će imati mogućnost prebacivanja podataka "ručno", ali tako nešto bit će prevelika komplikacija.

Poslovni korisnici neće imati ovih problema jer Microsoft veže korporativnu OneDrive podršku za Windows ciklus Windowsa 7 i 8.1 do 10. siječnja 2023. - kad slijedi kraj proširene podrške za obje platforme. Ali, za Windows 8 nema te sreće jer se ova produžena podrška na njih ne odnosi.

Microsoft se nije nimalo sramio ponuđenog obrazloženja za ovakve odluke. Navedeno je da će to pomoći "usmjeriti resurse" na novije Windows platforme i tehnologije, prema OneDrive developerima. Drugim riječima, Microsoft zaista želi da korisnici nadograde sustav na Windows 10 ili Windows 11.

Ujedno, ovo nije potpuno neočekivan potez. Microsoft već dugo ima problema s uvjeravanjem korisnika da nadograde sustave, a oni poslovni ili u vladinim sektorima idu do te mjere da radije plaćali posebne ugovore o podršci nego ažuriranja.

To, naravno, šteti Microsoftovom planu, ali predstavlja i brojne sigurnosne rizike. Primjerice, zloglasni WannaCry je iskoristio prednosti organizacija koje koriste zastarjele verzije Windowsa.

Stoga, novo pravilo za OneDrive može potaknuti neke korisnike da instaliraju novije verzije sustava Windows čak i ako su inače zadovoljni starim operativnim sustavom. Ali, to će vrijeme pokazati... Dosad se moglo zaključiti da oni koji ne žele novije sustave, na njih ne prelaze sve dok postoji alternativa.