Microsoft transformirao Windows Subsystem za Linux u Windows 11 aplikaciju

Microsoft transformirao Windows Subsystem za Linux u Windows 11 aplikaciju

Microsoft je transformirao Windows Subsystem za Linux (WSL) u aplikaciju koju se može jednostavno preuzeti i instalirati direktno iz Microsoft Store na Windows 11 operativnom sustavu.

Pregledna verzija već je dostupna i omogućeno je da se direktno postavlja, bez potrebe dodavanja i uklanjanja programa ili izbora WSL aplikacije kao opcionalna inbox komponenta za Windows.

Ova će zasebna aplikacija sada biti servisirana putem trgovine, što znači da Microsoft može ažurirati WSL neovisno od Windowsa, dopuštajući korisnicima WSL-a da "brže dobiju najnovija ažuriranja i značajke WSL-a i bez potrebe za izmjenom postojeće verzije Windowsa".

Iako još nema novih promjena s ovom verzijom aplikacije Store, to znači da se buduća ažuriranja mogu pojaviti bez čekanja na veće izdanje ili ažuriranje sustava Windows.

Još prošle godine Microsoft je omogućio Linux GUI aplikacije na Windows 10 za developere, a značajke poput ove bit će dostupne odmah u Microsoft Storeu u budućnosti. Ipak, čini se da će ova Microsoft Store aplikacija za WSL raditi samo unutar Windows 11. Naime, Windows 10 se nigdje ne spominje i čini se da ni neće.

Svakako, to je dobra vijest za korisnike Windows 11, posebno one u poslovnim okruženjima, gdje je često potrebno nešto dulje da se dobiju najnovije verzije sustava.

Microsoft će i dalje podržavati inbox verziju WSL-a kako bi ga se moglo pokretati jednog pored drugog, a cilj je premjestiti korisnike sustava Windows 11 na verziju Microsoft Storea.

"Naši su ciljevi učiniti WSL u Microsoft Storeu najboljim načinom za instalaciju i korištenje WSL-a, jer će se tim putem moći najbrže dobiti najnovija ažuriranja, a dugoročno bismo željeli premjestiti korisnike WSL-a na koristite verziju trgovine", objasnio je u konačnici Craig Loewen, programski menadžer Windows developer platforme.