Microsoft Security Essentials će dobivati nadopune i nakon završetka podrške za Windows 7

Microsoft Security Essentials će dobivati nadopune i nakon završetka podrške za Windows 7

Microsoft podsjeća korisnike Windows 7 operativnog sustava da će podrška za njega završiti s 14. siječnjem 2020., ali ujedno i okrenuo priču te napomenuo da će nakon tog datuma Microsoft Security Essentials (MSE) nastaviti dobivati potrebne nadopune i nadogradnje. Donedavno se navodilo da se MSE podrška također prekida pa je ovo dobra vijest.

Time praktički do kraja svog puta dolazi jedan od najpopularnijih Windowsa ikad, temelj za "desetku" i jedan potpuno novi, svježi i kompaktniji Microsoft sadašnjosti i budućnosti.

I to se odnosi na apsolutno sve inačice "sedmice", a njih ima mnogo. Riječ je o Enterprise, Enterprise N, Home Basic, Home Premium, Professional, Professional N, Starter, Starter N, Ultimate i Ultimate N. Oni kojima se pak nikamo ne žuri, ne moraju brinuti da će ostati bez zaštite jer i ona spada u osnovnu potporu, no ona se ne plaća i Microsoft ne snosi odgovornost u slučaju propusta, što kod trajanja podrške nije slučaj. Dakle, operativni sustav neće biti nestabilan pa s te strane nema opasnosti za računalo.

Microsoft time nastavlja pedantno provoditi svoju strategiju. Naime, imaju razrađenu "šablonu". Kad puste neki proizvod na tržište pet godina daju potpunu podršku, koja je besplatna. Nakon tog obično daju još pet godina osnovne podrške, koja uključuje zaštitu, ali ostale se stvari moraju platiti ili ugovoriti na neki drugi način povezan s licenciranjem korištenog proizvoda.

Također, osim Windows 7, potpora prestaje na isti dan i za Windows Server 2008, kao i Windows Server 2003. Microsoft preporuča korisnicima prelazak na Windows Server 2012 što prije jer prosječno "preseljenje" traje 200 dana.

Inače, "sedmica" je predstavljena 7. srpnja 2009. i sve do jeseni 2018. dominirala je tržištem. Tu ulogu sad ima "desetka" i nekako je simbolično da se krene prema konačnom kraju jednog operativnog sustava koji se rijetkima nije uvukao pod kožu.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

21.01.2020. komentiraj

Trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine podosta utječe na globalnu ekonomiju, ali činjenica jest da ona svejedno raste, posebno kad se priča o te dvije zemlje. Samo, na vrhu je ipak ona najmnogoljudnija.

Gdje i na što europljani najviše troše Bitcoine?

Gdje i na što europljani najviše troše Bitcoine?

21.01.2020. komentiraj

Europa je iznimno razvijena u svakom smislu no nekako svejedno konstantno kaska za Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, pa i Japanom ili Južnom Korejom, kad se radi o implementaciji, integraciji i uporabi najnovijih tehnoloških postignuća.

Hrvatska i dalje zaostaje, ali se približila dinamici rasta zemalja EU10

Hrvatska i dalje zaostaje, ali se približila dinamici rasta zemalja EU10

21.01.2020. komentiraj

Podaci o ostvarenom rastu BDP-a u prva tri kvartala prošle godine pokazuju da je Hrvatska u tom razdoblju rasla dinamičnije od cijele Europske unije, 3,1 posto u odnosu na 1,6 posto rasta EU, ali i dalje sporije od prosjeka zemalja EU10. Prosječni rast ovih zemalja, koje se često nazivaju „zemlje usporedivih značajki“, iznosio je 3,6 posto, pri čemu se rast BDP-a kretao u rasponu od 2,4 posto u Slovačkoj do 5,1 posto u Mađarskoj, a ukupno su četiri od tih deset zemalja bilježile sporiji rast od Hrvatske.