ZNAČAJNE PROMJENE

Microsoft s novim ažuriranjem obećava bolje performanse na x86 i ARM procesorima

Microsoft s novim ažuriranjem obećava bolje performanse na x86 i ARM procesorima

Microsoft je najavio veliko ažuriranje svog podsustava Windows za Android (WSA). Obećava značajna poboljšanja performansi na x86 i na ARM procesorima.

Prema tvrdnjama iz kompanije, ažuriranje (verzija 2301.40000.4.0) donosi poboljšanja iskustva kamere, grafička poboljšanja, bolju ukupnu pouzdanost, popravke bugova i poboljšanje performansi.

Procjene pokazuju da bi ažuriranje moglo donijeti poboljšanja performansi do 50 posto na sustavima opremljenima Intel ili AMD procesorima. Na ARM uređajima očekuju se poboljšanja od oko 20 posto. Microsoft je do ovih brojki došao mjerenjem broja framerateova u referentnim vrijednostima.

Inače, WSA je dio koji korisnicima omogućava pokretanje Android aplikacija na računalu sa sustavom Windows. To je dio Microsoftove strategije da poveže svoj s Googleovim operativnim sustavom.

Najnovije ažuriranje donosi niz poboljšanja na WSA platformi. Jedno od najznačajnijih poboljšanja je poboljšana latencija i pouzdanost audioulaza. Što će istovremeno poboljšati iskustvo korištenja Android aplikacija koje se oslanjaju na zvuk. Iskustvo kamere također je poboljšano, s metapodacima kamere koji su sada izloženi aplikacijama kamere.

Osim ovih poboljšanja, ažuriranje također ispravlja pogreške koje su uzrokovale probleme sa smanjivanjem u aplikacijama pomoću dodirne podloge ili miša.

Korisnici mogu očekivati najnoviju verziju Chromium WebViewa (do verzije 108). Globalne opcije privatnosti mikrofona i kamere sada se sinkroniziraju između Windows i Android aplikacija. A tu su i sigurnosna ažuriranja za Android 13.

Općenito, ažuriranje obećava značajno poboljšanje performansi za WSA. Korisnicima se olakšavaju i uglađuju pokretanje Android aplikacija na računalima s Windows 11, što je u svakom slučaju pozitivno jer ukazuje na Microsoftov trud u ovom području.