Microsoft razvija uslugu virtualizacije desktopa Mohoro

Microsoft razvija uslugu virtualizacije desktopa Mohoro
Fotolia

Microsoft radi na razvoju usluge virtualizacije desktopa imena Mohoro, koja bi se plaćala prema korištenju, te bi se nalazila na Microsoft Azure cloud sustavu. Tehnologija Windows desktopa kao servisa je poprilično stara, te su se varijacije na tu temu koristile već 90-ih godina.

Citrix je bila prva kompanija koja je 1995. godine proizvela Remote Windows Desktop uslugu pod imenom WinFrame. Dvije godine kasnije u suradnji s Microsoftom izdaju Windows NT 4.0 Windows Terminal Server Edition verziju, koju je kasnije naslijedio Windows Server 2012 Remote Desktop Services ( RDS) servis kojim se danas koriste mnoge kompanije.

Mohoro će biti isključivo proizvod Microsoft kompanije bez ikakvih partnerstva, te je to njihov prvi samostalni pokušaj da ponude hostane virtualizirane desktope. Ovaj virtualizirani desktop omogućuje tvrtkama i korisnicima prebacivanje njihovih podataka i aplikacija u cloud i jednostavno slaganje konfiguracija klijentskih jedinica putem Intune servisa, te se samim time gubi i potreba za serverskom infrastrukturom.

Prema pisanjima nekih portala, Mohoro se navodno nalazi tek u ranoj fazi razvoja, te se predviđa da će na tržištu biti predstavljen tek drugom polovicom 2014. godine.