UMJETNA INTELIGENCIJA

Microsoft razvija novi AI model

Microsoftov tehnički direktor Kevin Scott napisao je na blogu da tvrtka planira nastaviti graditi velika superračunala za OpenAI iu budućnosti.

Microsoft razvija novi AI model
Depositphotos

Microsoft navodno gradi novi model umjetne inteligencije. Prema medijskim izvješćima, dizajniran je da se natječe s ponudama Googlea i Anthropica. Međutim, svrha modela tek treba biti utvrđena. Novi model, nazvan MAI-1, također bi se potencijalno mogao natjecati s OpenAI-jem, u koji je Microsoft uložio više milijardi dolara.

Microsoftov tehnički direktor Kevin Scott napisao je na blogu da tvrtka planira nastaviti graditi velika superračunala za OpenAI iu budućnosti. “Naš partner Open AI koristi ova superračunala za treniranje modela koji definiraju granice, a zatim oboje činimo te modele dostupnima u proizvodima i uslugama tako da mnogi ljudi mogu imati koristi od njih. Više nam se sviđa ovaj aranžman,” izjavio je Scott na LinkedInu. "Ne nazire se kraj sve većem utjecaju koji će naš zajednički rad imati".

MAI-1 navodno nadgleda Mustafa Suleyman, suosnivač Google DeepMinda i bivši izvršni direktor AI startupa Inflection prije nego što je Microsoft zaposlio njega i njegov tim u ožujku. Iako je Microsoft platio 65 milijuna dolara za prava na intelektualno vlasništvo Inflectiona, MAI-1 je odvojen od modela koje je Inflection objavio. MAI-1 bit će daleko veći od prethodnih manjih modela otvorenog koda koje je Microsoft obučavao, što znači da će zahtijevati više podataka i računalne snage, što će ga učiniti skupljim.

Imat će otprilike 500 milijardi parametara dok OpenAI-jev GPT-4 ima više od 1 bilijun parametara. Manji open-source modeli koje objavljuju tvrtke kao što su Meta Platforms i Mistral imaju 70 milijardi parametara. Microsoftov Phi-3 mini model objavljen prošli mjesec nudi 3,8 milijardi parametara.