Microsoft prestaje s podrškom za Windows XP

Microsoft prestaje s podrškom za Windows XP

Skoro sve oči poslovnog svijeta, ili barem one koje još uvijek koriste Windows XP operativni sustav, ovih dana uprte su u Kevina Beadona, šefa odjela Workspace and Mobility u GlassHouse Technologies konzultantskom centru.

Prema nedavnom istraživanju tvrtke Gartner, više od 15 posto srednjih i velikih poduzeća još uvijek imaju Windows XP operativni sustav  na najmanje 10 posto svojih računala, a upravo te tvrtke mogle bi do kraja travnja 2014. godine imati velike glavobolje ako se na vrijeme ne pripreme na neizbježno - kraj Windows XP podrške.

Tvrtke moraju pokazati da su ukorak s vremenom i prilagoditi svoje radno mjesto tako da odgovara zahtjevima legalizacija i novih IT okruženja. To znači osigurati najučinkovitije alate koji obavljaju migracije i održavati bilo kakve nove tehnologije nakon njihove implementacije.
Kada dođe neizbježan kraj podrške za Windows XP, Microsoft će prestati s razvojem sigurnosnih zakrpa za ovaj svima dobro znani operativni sustav.

Pošto nije kao i vino, što stariji to bolji, njegovo starenje će donijeti  nove ranjivosti  koje će utjecati na Windows XP na dnevnoj bazi,  uključujući i mnoge kritične nedostatke koji bi mogli omogućiti hakerima da preuzmu podatke ili prouzroče veće štete računalima koja pogone. Svaki dan koji prođe od trenutka kada podrška istekne značiti će nove rizike za tvrtke koje se nisu pravovremeno pripremile.

Beadon je također zaključio: "Ako se tvrtke koriste zastarjelim operativnim sustavom bez podrške, kao što će Windows XP uskoro biti, onda bi se to moglo smatrati kršenjem Zakona i imati će dalekosežne posljedice“.  To je proizašlo iz zakonskog akta koji jasno nalaže da oni koji posjeduju informacije o individualcima, moraju biti sposobni zaštititi te iste privatne podatke.

Tvrtke bi trebale iskoristiti narednih 12 mjeseci kao priliku za procjenu prednosti fleksibilne radne strategije (smanjenje troškova, poboljšanje vrhunske performanse), dok  u isto vrijeme poduzimaju potrebne korake u migracijama sa XP  operativnog sustava na neki drugi.