Microsoft predstavio novu aplikaciju Windows Terminal

Microsoft predstavio novu aplikaciju Windows Terminal

Foto: XDA

Microsoft se odlučio predstaviti novu aplikaciju komandne linije za Windows pod nazivom Windows Terminal, a dizajnirana je tako da bude centralna pristupna točka za PowerShell, Cmd i Windows Subsystem for Linux (WSL). Tržištu će biti dostupna od sredine lipnja ove godine i to je posljednji u nizu pokušaja da Windows 10 operativni sustav bude privlačniji developerima.

Ujedno, Microsoft dodate višestruku podršku za tabove, zajedno s mogućnostima rada na temama i kustomizaciji za developere koji imaju potrebu podešavati u raznim smjerovima (eng., tweak) samu aplikaciju. Nije ni to sve, Windows Terminal nudi podršku za emoji i GPU bazirano renderiranje teksta, koje je pak bazirano na DirectX i prikazivat će tekstualne znakove, glyphove i simbole koji su dostpni na PC računalu. Pritom se misli i na CJK ideograme, emoji, razne ikone i simbole...

Zanimljivost je i da će Windows Terminal biti potpuno kustomiziran s profilima, što znači da će ih se moći napraviti više za svaku aplikaciju, shell ili alat koji se želi uvesti u Windows Terminal. To može biti PowerShell, cmd prompt, SSH ili Ubuntu. Također, svaki profil imat će vlastitu tematsku boju, pozadinsku blur razinu, stil i veličinu fonta....

Mnogo je to prostora za prilagodbe i developeri bi vrlo lako to mogli cijeniti. Sve to ide u smjeru prošlogodišnjih noviteta, kad je Microsoft odlučio promijeniti suhoparan i jednoličan izgled komandne linije u nešto svježije i novo.

Tad su iz kompanije objašnjavali da nisu željeli dirati u same temelje, ali su željeli omogućiti da se izgled prozora komandne linije ipak može urediti, odnosno, prilagoditi. Pa, motiviran subsustavom za Linux, Microsoft je omogućio da Windows 10 podržava 16 milijuna boja i VT escape sekvence, čime se ponudilo bogatije iskustvo. A sad se to nastavilo i nekako se čini da Microsoftov jasan plan pridobivanja developera uz sebe itekako pali...

Još iz kategorije

Novinari će na Weekend Media Festivalu ocjenjivati političke PR-ovce

Novinari će na Weekend Media Festivalu ocjenjivati političke PR-ovce

18.07.2019. komentiraj

Tko je u svijetu političkog PR-a dostupan, brz, elokventan, konkretan i korektan, a tko se ne javlja na telefon kad je bitno jedna je od zanimljivijih tema o kojoj će se raspravljati na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu. Rezultati istraživanja ukazat će na probleme koji se javljaju u odnosu novinar/PR-ovac kako bi suradnju u budućnosti mogli unaprijediti.

Veliki kapacitet, velika brzina

Veliki kapacitet, velika brzina

17.07.2019. komentiraj

Adata Technology predstavlja vanjski tvrdi disk ADATA HM800. Vanjski tvrdi disk Adata HM800 obavezan je hardver za korisnike pametnih televizora jer ne samo da se s njega na televizoru mogu reproducirati omiljene serije, filmovi i sportska nadmetanja vrijedni maratonskog gledanja, nego taj uređaj omogućuje i snimanje tih sadržaja, tvrde u ovom proizvođači memorijskih uređaja.

Direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac proglašena ženom godine

Direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac proglašena ženom godine

17.07.2019. komentiraj

Priznanje za svoj rad i nagradu Žena godine u organizaciji časopisa Zaposlena ove godine zaslužila je Nina Išek Međugorac direktorica korporativnih komunikacija najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma. Uz nju, u užem su izboru za Ženu godine redom bile iznimne i uspješne žene; diplomirana ekonomistica, Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica grada Zlatara, zatim Ivana Paradžiković, voditeljica i urednica istraživačke emisije „Provjereno“ na Novoj TV i magistrica medicine, Ana Barić.