Microsoft predstavio novu aplikaciju Windows Terminal

Microsoft predstavio novu aplikaciju Windows Terminal

Foto: XDA

Microsoft se odlučio predstaviti novu aplikaciju komandne linije za Windows pod nazivom Windows Terminal, a dizajnirana je tako da bude centralna pristupna točka za PowerShell, Cmd i Windows Subsystem for Linux (WSL). Tržištu će biti dostupna od sredine lipnja ove godine i to je posljednji u nizu pokušaja da Windows 10 operativni sustav bude privlačniji developerima.

Ujedno, Microsoft dodate višestruku podršku za tabove, zajedno s mogućnostima rada na temama i kustomizaciji za developere koji imaju potrebu podešavati u raznim smjerovima (eng., tweak) samu aplikaciju. Nije ni to sve, Windows Terminal nudi podršku za emoji i GPU bazirano renderiranje teksta, koje je pak bazirano na DirectX i prikazivat će tekstualne znakove, glyphove i simbole koji su dostpni na PC računalu. Pritom se misli i na CJK ideograme, emoji, razne ikone i simbole...

Zanimljivost je i da će Windows Terminal biti potpuno kustomiziran s profilima, što znači da će ih se moći napraviti više za svaku aplikaciju, shell ili alat koji se želi uvesti u Windows Terminal. To može biti PowerShell, cmd prompt, SSH ili Ubuntu. Također, svaki profil imat će vlastitu tematsku boju, pozadinsku blur razinu, stil i veličinu fonta....

Mnogo je to prostora za prilagodbe i developeri bi vrlo lako to mogli cijeniti. Sve to ide u smjeru prošlogodišnjih noviteta, kad je Microsoft odlučio promijeniti suhoparan i jednoličan izgled komandne linije u nešto svježije i novo.

Tad su iz kompanije objašnjavali da nisu željeli dirati u same temelje, ali su željeli omogućiti da se izgled prozora komandne linije ipak može urediti, odnosno, prilagoditi. Pa, motiviran subsustavom za Linux, Microsoft je omogućio da Windows 10 podržava 16 milijuna boja i VT escape sekvence, čime se ponudilo bogatije iskustvo. A sad se to nastavilo i nekako se čini da Microsoftov jasan plan pridobivanja developera uz sebe itekako pali...

Još iz kategorije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

03.06.2020. komentiraj

Glas poduzetnika i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) već su upozoravali kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Na preporuke HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća su se oglušile, što je zaista veliki problem jer svi trebaju maksimalno pomoći u ovoj situaciji i to jedni drugima kvalitetnim rješenjima.