Microsoft predstavio novu aplikaciju Windows Terminal

Microsoft predstavio novu aplikaciju Windows Terminal

Foto: XDA

Microsoft se odlučio predstaviti novu aplikaciju komandne linije za Windows pod nazivom Windows Terminal, a dizajnirana je tako da bude centralna pristupna točka za PowerShell, Cmd i Windows Subsystem for Linux (WSL). Tržištu će biti dostupna od sredine lipnja ove godine i to je posljednji u nizu pokušaja da Windows 10 operativni sustav bude privlačniji developerima.

Ujedno, Microsoft dodate višestruku podršku za tabove, zajedno s mogućnostima rada na temama i kustomizaciji za developere koji imaju potrebu podešavati u raznim smjerovima (eng., tweak) samu aplikaciju. Nije ni to sve, Windows Terminal nudi podršku za emoji i GPU bazirano renderiranje teksta, koje je pak bazirano na DirectX i prikazivat će tekstualne znakove, glyphove i simbole koji su dostpni na PC računalu. Pritom se misli i na CJK ideograme, emoji, razne ikone i simbole...

Zanimljivost je i da će Windows Terminal biti potpuno kustomiziran s profilima, što znači da će ih se moći napraviti više za svaku aplikaciju, shell ili alat koji se želi uvesti u Windows Terminal. To može biti PowerShell, cmd prompt, SSH ili Ubuntu. Također, svaki profil imat će vlastitu tematsku boju, pozadinsku blur razinu, stil i veličinu fonta....

Mnogo je to prostora za prilagodbe i developeri bi vrlo lako to mogli cijeniti. Sve to ide u smjeru prošlogodišnjih noviteta, kad je Microsoft odlučio promijeniti suhoparan i jednoličan izgled komandne linije u nešto svježije i novo.

Tad su iz kompanije objašnjavali da nisu željeli dirati u same temelje, ali su željeli omogućiti da se izgled prozora komandne linije ipak može urediti, odnosno, prilagoditi. Pa, motiviran subsustavom za Linux, Microsoft je omogućio da Windows 10 podržava 16 milijuna boja i VT escape sekvence, čime se ponudilo bogatije iskustvo. A sad se to nastavilo i nekako se čini da Microsoftov jasan plan pridobivanja developera uz sebe itekako pali...

Još iz kategorije

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

18.05.2019. komentiraj

U sklopu #MTFPula je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

18.05.2019. komentiraj

U Kraš Auditoriumu prvog dana 4. Data Science Economy konferencije okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti. Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.