Microsoft postao prva velika tvrtka koja se obvezala za pravo na popravak

Microsoft postao prva velika tvrtka koja se obvezala za pravo na popravak
DepositPhotos

Microsoft je pod pritiskom dioničara ipak pristao olakšati korisnicima samostalni popravak uređaj, što je velika pobjeda Pokreta za pravo na popravak (eng. Right-to-Repair Movement).

Još u lipnju neprofitna organizacija ulagača Kako siješ ili na engleskom As You Sow podnijela je odluku dioničara Komisiji za vrijednosne papire i burze (eng. Securities and Exchange Commission) tražeći da Microsoft ispita "ekološke i društvene prednosti olakšavanja popravka uređaja putem mjera kao što je javna nabava alata, dijelova i uputa za popravak".

Prije te odluke, Microsoft je - kao i mnoge druge tehnološke kompanije - zapravo namjestio situaciju ​​takvom da se njegovi uređaji mogu popravljati isključivo u ovlaštenim trgovinama, stvarajući time monopol na popravke koji je gušio slobodu potrošača i otežavao im živote.

No, pod pritiskom je Microsoft napravio niz značajnih ustupaka kao rezultat te rezolucije, uključujući obećanje da će angažirati neovisnog konzultanta da prouči načine na koje bi povećanje pristupa dijelovima i informacijama moglo smanjiti elektronički otpad i štetne utjecaje na okoliš te se obvezao postupiti na temelju nalaza te studije do kraja 2022.

"Ovo je ohrabrujući korak Microsofta da odgovori na porast saveznih i državnih aktivnosti u pokretu prava na popravak. Uzbuđujuće je što će ovaj ugovor početi dopuštati potrošačima da popravljaju svoje Microsoftove uređaje izvan ograničene mreže ovlaštenih servisa", rekla je Kelly McBee, koordinatorica programa za otpad u As You Sow.

Kao odgovor na Microsoftovu obvezu da ispita situaciju s popravcima, As You Sow je pristao povući odluku dioničara.

Kompletna situacija je jedna u nizu pobjeda Pokreta za pravo na popravak. Još u lipnju su se u Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC - Federal Trade Commision) jednoglasno složili službeno usvojiti stav da bi ljudi trebali moći popravljati sami svoje uređaje, a u srpnju je američki predsjednik Joe Biden izdao opću izvršnu naredbu kojom se FTC usmjerava da stvori pravila izričito osmišljena kako bi spriječila kompanije u uspostavljanju monopola za popravke koji sprečavaju DIY (uradi sam ili Do It Yourself) popravke ili neovisne popravke uređaja.