Microsoft Paint ipak ostaje dio Windows 10

Microsoft Paint ipak ostaje dio Windows 10
Antonio Jularić

Microsoft je u nekoliko navrata najavljivao kraj za Paint, ali ipak će ostati dio Windows 10 operativnog sustava, ponajprije jer je iznimno popularan kod korisnika sve do današnjih dana. Neovisno o dobnim skupinama, taj jednostavni alat za obradu fotografija ostao je omiljen i često korišten, što je Microsoft ponukalo ne dirati ga.

"Istina je, MSPaint ostaje dijelom 1903 nadopune u svibnju ove godine i zasad će ostati dijelom Windows 10 operativnog sustava", kratko i jasno je poručio jedan od vodećih programera za Windows u Microsoftu, Brandon LeBlanc.

Čak je uklonjena i oznaka da kojom se upozorava na to da će uskoro biti dio prošlosti pa sad više "deprecated" ne stoji kraj Painta. Nažalost, detalji ove odluke nisu pruženi pa se ne zna zašto je Microsoft točno odustao od prvotnog plana. Naime, on nije bio potpuno se odreći Painta već ga omogućiti besplatno svim korisnicima kroz Microsoft Store. Ipak, ostat će integriran unutar operativnog sustava.

A kad smo kod integracije... Prvotni plan bio je integrirati Paint unutar Paint 3D aplikacije, no od toga se odustalo i nije poznato hoće li uopće Paint 3D ostati dijelom operativnog sustava ili će ga se Microsoft odreći s obzirom da možda ne ispunjava planove koji su postojali ne tako davno. Ali, to je tako kod Microsofta, brzo se donose odluke, ali brzo se i odustaje od njih. Samo, ova barem nije koštala milijarde i milijarde američkih dolara.

Kako god bilo, zasad će ostati situacija u kojoj postoje dvije "paint" aplikacije, što je pomalo čudno, ali korisnicima odgovara jer ovako mogu jednostavnije doći do aplikacije koja ih zanima, a prema onome što se nagađa, Paint je ona koja se češće otvara. Dakle, Microsoft se zapravo odlučio ponovno udovoljiti zajednici, ovaj put gledajući brojke i temeljiti se na njima.

Ali, sve to su samo nagađanja pa dok Microsoft ne pruži neke službene informacije o Paintu, ništa se neće znati potpuno sigurno.