Microsoft otkrio da Xbox Cloud Gaming ima preko 10 milijuna igrača

Microsoft otkrio da Xbox Cloud Gaming ima preko 10 milijuna igrača
Depositphotos

Microsoftov izvršni direktor (CEO) Satya Nadella predstavio je tijekom Build konferencije brojke za Xbox Cloud Gaming pa s ponosom istaknuo da ju koristi više od deset milijuna igrača iz 26 zemalja svijeta.

Otprije poznat kao xCloud, Microsoftov Xbox Cloud Gaming plasiran je krajem 2020., nakon poduže i opširne testne faze u javnosti. Dostupan je uz Xbox Game Pass ili, konkretnije, za one s Ultimate paketom pretplate. Oni koji ga imaju, u mogućnosti su "streamati" stotine i stotine igara kroz cloud.

Kako bi dodatno poboljšao uslugu, Microsoft ju je prošle godine nadogradio pa su dostupne i cloud gaming naslovi s Xbox Series X. Sve to potpomoglo je stići do rezultata tolikog broja pretplatnika, s kojima se Nadella pohvalio.

Ali, ne postoji izravna usporedba s ovom statistikom i nije ju moguće procijeniti na adekvatan način. Primjerice, Nvidia je ranije podijelila da je tijekom svoje prve godine GeForce Now pristigla do više od 175 milijuna sati gaminga kroz svoju platformu. Prošlog rujna, Nvidia je ažurirala tu statistiku, rekavši da preko 12 milijuna igrača koristi uslugu u 70 zemalja. Također je vrijedno napomenuti da je Nvidia imala nekoliko mjeseci prednosti prije pokretanja Microsoftove usluge.

Šteta je što gotovo tri godine nemamo službene mjerne podatke o tome koliko je igrača na Google Stadia. No, to samo ide u smjeru glasina da će ubrzo Google jednostavno onemogućiti uslugu i odustati od njega. Kreirala je previše problema, na koje se, iz nepoznatih razloga, nije računalo unaprijed. A tiču se autorskih prava i kompatibilnosti.

No, to je ipak za neku drugu priču, ovdje je Microsoft u prvom planu. I ne čudi što je toliko uspješan jer konzole su iznimno popularne, a ova usluga nudi za 14,99 američkih dolara mjesečno uistinu mnogo. Uz to, prva su tri mjeseca samo jedan dolar, što je dovoljno da se netko "zakači".