Microsoft organizira natjecanje i treninge za razvoj Windows 8.1 aplikacija

Microsoft organizira natjecanje i treninge za razvoj Windows 8.1 aplikacija
Fotolia

Razvojni inženjeri mogu se do 30. ožujka prijaviti na najnovije Microsoftovo natjecanje 'Windows 8.1 developers contest' . U izradi suvremenih aplikacija za Windows 8.1. sudjeluju sudionici iz dvanaest europskih država, među kojima je i Hrvatska.

Kako bi pokazali najnovije trendove i mogućnosti u razvoju aplikacija, Microsoft Hrvatska organizira tehničke treninge za razvoj aplikacija u Osijeku i Zagrebu. Cilj treninga i natjecanja je potaknuti razvojne inženjere, ali i sve ostale, da se okušaju u razvoju aplikacija za Windows 8 uređaje jer tržište aplikacija zbog potreba korisnika snažno raste.

Treninzi će se održati u Osijeku 18. veljače u prostorima Microsoftovog inovacijskog centra te u Zagrebu 21. veljače u prostorima Microsofta Hrvatska. Predavač na oba treninga je Domagoj Pavlešić, Microsoft MVP i Nokia Developer Champion. Tijekom treninga sudionici će moći saznati sve o Windows 8 platformi,  izboru alata za programiranje, dizajnu, „pločicama“ i notifikacijama, ali i poslovnom dijelu izrade aplikacija,  ugovoru i prodaji.

„Tehnički trening preporučujemo svima koji žele naučiti više o izradi aplikacija, bez obzira jesu li već nešto probali programirati ili su početnici. Na ovim jednodnevnim treninzima proći ćemo sve, od osnova platforme do novosti koje je donijela Windows 8.1 nadogradnja. Naravno, nećemo učiti programirati od nule, no pokazat ćemo kako se trenutne programerske sposobnosti mogu iskoristiti na brojnim Windows 8 tabletima i računalima. Završni ćemo naglasak staviti na poslovnu stranu izrade aplikacija odnosno kako na njima zaraditi.“, izjavila je Nina Šindija, voditeljica marketinga razvojne platforme u tvrtki Microsoft Hrvatska.

Izrada aplikacija najbrže je rastuća grana ekonomije u Europi i prema istraživanju koje je organizirala Europska komisija, poslovanje aplikacijama će narasti sa 17.5 na 63 milijarde eura, odnosno povećat će se gotovo četiri puta u razdoblju od 2016. do 2018. godine. Trend porasta je prisutan i u Windows 8 trgovini u kojoj je od rujna do kraja 2013. godine download narastao za čak 40 posto.

Međunarodno natjecanje otvoreno je za sve zainteresirane pojedince i tvrtke bez obzira na prethodno znanje i iskustvo u izradi aplikacija. Kako bi sudjelovali na natjecanju, dovoljno je gotovu aplikaciju postaviti na Windows trgovinu i prijaviti je do 30. ožujka na službenoj stranici natjecanja.

Nakon završetka prijava, stručna komisija će izabrati pobjednike u kategorijama: najbolji dizajn korisničkog iskustva (UX), najinovativnija aplikacija, najbolja aplikacija migrirana s Windows Phonea na lokalnoj i regionalnoj razini te za kategorije aplikacija s najviše preuzimanja, aplikacija s najviše ocjena i najbolje ocijenjena aplikacija na regionalnoj razini.

Prijave za trening, koji će se održati 18. veljače u Microsoftovom Inovacijskom Centru u Osijeku, nalaze se ovdje, a prijave za trening, koji će se održati 21. veljače u tvrtki Microsoft Hrvatska, Horvatova 82, u Zagrebu nalaze se ovdje.

Svi zainteresirani za natjecanje mogu se prijaviti ovdje.