Microsoft odustaje od razvoja svoje tehnologije prepoznavanja emocija

Microsoft odustaje od razvoja svoje tehnologije prepoznavanja emocija
DepositPhotos

Microsoft je ipak odlučio okrenuti leđa vlastitoj "znanstveno sumnjivoj" i etički itekako dvojbenoj tehnologiji prepoznavanja emocija. Barem trenutno, teško se može garantirati da ona neće zaživjeti ponovno u budućnosti.

Naime, u velikoj pobjedi za zagovornike privatnosti koji upozoravaju na nedovoljno ispitanu i invazivnu biometrijsku tehnologiju, Microsoft je najavio da planira povući tzv. sustave detekcije "prepoznavanja emocija" iz usluga prepoznavanja lica Azure Face. Kompanija će također postupno ukinuti mogućnosti koje pokušavaju koristiti umjetnu inteligenciju za zaključivanje atributa identiteta poput spola i dobi.

Odluka da prekine rad s kontroverznom tehnologijom zapravo dolazi usred veće revizije Microsoftove etičke politike. Jer, Natasha Crampton, glavna odgovorna službenica za umjetnu inteligenciju u kompaniji, rekla je da je preokret došao kao odgovor na stručnjake koji su naveli nedostatak konsenzusa o definiciji "emocija" i zabrinutost zbog pretjerane generalizacije u tome kako bi sustavi umjetne inteligencije mogli interpretirati te emocije.

"Surađivali smo s našim i vanjskim stručnjacima kako bismo bolje razumjeli ograničenja i potencijalne prednosti ove tehnologije i pronašli kompromise", izjavila je glavna voditeljica proizvoda grupe Azure AI Sarah Bird i dodala:

"API pristup mogućnostima koje predviđaju osjetljive atribute također otvara širok raspon načina na koje se mogu zloupotrijebiti, uključujući izlaganje ljudi stereotipima, diskriminaciji ili nepoštenom uskraćivanju usluga.

Dakle, svi novi Azure korisnici od 21. lipnja više neće imati pristup sustavu detekcije emocija iako će trenutni njegovi korisnici imati rok do iduće godine kako bi prestali s njegovom upotrebom. Samo, to ostavlja još dovoljno vremena za baratanje iznimno osjetljivim podacima.

Na kraju, treba dodati da će mogućnost ostati u upotrebi kod specifičnih slučajeva, kao pomoć osobama s invaliditetom.