Microsoft kupuje Nokijinu proizvodnju uređaja za 5,44 milijardi eura

Microsoft kupuje Nokijinu proizvodnju uređaja za 5,44 milijardi eura

Na pomolu je još jedno velika ICT akvizicija - Microsoft za 5,44 milijardi eura kupuje od Nokijeproizvodnju mobilnih telefona, patente i usluge. Poput bombe odjeknula je ova vijest samo nekoliko tjedana nakon što je svoj odlazak s mjesta prvog čovjeka Microsofta najavio Steve Ballmer koji je taj posao dogovorio s prvim čovjekom Nokije bivšim Microsoftovcem Stephanom Elopom.

Dogovor je postignut i Microsoft kupuje nekoliko bitnih komponeti za snažniji ulazak na mobilno tržišne i to za 3,79 milijardi dolara kupuje proizvodnju mobilnih telefona, što uključuje i pametne telefone, te još daje 1,65 milijardi dolara za kupnju Nokijinih patenata. Zanimljivo je da će ova akvizicija imati za posljedicu i odlazak Stephena Elopa s mjesta glavnog izvršnog direktora i vratit će se u Microsoft.

Nokia se već dulje vrijeme nalazi u problemima, jer kompanija koja je nekad bila najjača na svijetu u proizvodnji telefona pala je na niske grane što je rezultiralo samo u posljednje vrijeme s više od 20 tisuća otkaza, te Elopovom odlukom da odustane od isplate dividende kako bi popravio financijsku situaciju u kompaniji. Analitičari procjenjuju da ovaj potez Microsofta treba gledati kao nastavak vrlo oštre politike ulaska na mobilno tržište i može se očekivati da će vrlo brzo krenuti žestoko na tržište pametnih telefona.

Neki analitičari procjenjuju da će pravi uzlet pametnih telefona se dogoditi kada im dodatno padne cijena, a riječ je o telefonima bez dodatnih poticaja od strane telekomunikacijskih operatera što se može očekivati upravo od Nokijinih pametnih telefona koji će dolaziti iz Microsofta. Ipak treba napomenuti, o čemu smo već pisali da se pametni telefoni sada već prodaju više nego "obični", no cijena im je i dalje visoka.

"Ovo je hrabar korak u budućnost - pobjednička situacija za sve - zaposlenike, dioničare i korisnike obaju kompanija. Spajajući ova dva tima u jedan ubrzat će rast udjela i profita Microsofta u mobilnoj industriji i pojačati mogućnosti za Microsoft, ali i sve naše partnere kroz cijelu seriju uređaja i usluga. Osim svojom inovacijom i snagom telefona u svim cjenovnim razredima, Nokia donosi i provjerenu sposobnost i talent u kritičnim dijelovima kao što su dizajn i izrada uređaja, opskrbni lanac i upravljanje proizvodima, te trgovina, marketing i distribucija", izjavio je Steve Ballmer, CEO Microsofta.