Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Velika gaming akvizicija Microsofta kupnjom Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara govori da će Microsoft platiti 95 dolara po dionici za Activision. Naravno treba pričekati i odluku regulatora.

Dionice Activisiona porasle su za 27 posto u utorak ujutro nakon vijesti, dok su dionice Microsofta pale za manje od 1 posto. Ovo bi bila najveća Microsoftova akvizicija do sada, nakon čega bi uslijedila kupnja LinkedIna 2016. za 26,2 milijarde dolara. Najavljeno je kako će Microsoft platiti Activision u gotovini, a to bi zapravo bilo i 20 posto više od BDP-a Hrvatske.

Activision, koji je poznat po popularnim igrama kao što su Call of Duty i Tony Hawk's Pro Skater, posljednjih je nekoliko mjeseci bio zahvaćen kontroverzama nakon izvješća o seksualnom nedoličnom ponašanju i uznemiravanju među ključnim menadžerima tvrtke. U ponedjeljak je Activision rekao da je otpustio desetke rukovoditelja nakon istrage.

Prema dogovoru, izvršni direktor Activisiona Bobby Kotick, koji se suočio s pozivima da podnese ostavku zbog kulturnih problema unutar svoje tvrtke, ostat će glavni izvršni direktor tijekom tranzicije.

Microsoft je rekao da će Activision kao tvrtka izvještavati Microsoftovog šefa Xboxa Phila Spencera nakon zaključenja ugovora, što implicira da bi Kotick mogao otići nakon tranzicije. Microsoft je rekao da očekuje da će ugovor zaključiti u svojoj fiskalnoj 2023. Međutim, američki regulatori su signalizirali da će biti daleko agresivniji u procjeni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, tako da postoji šansa da ugovor umre pod vladinom revizijom.

Microsoft je u posljednjih nekoliko godina postao agresivniji s igrama. Kupio je Minecraft proizvođača Mojang za 2,5 milijardi dolara 2014. A prošle godine je Microsoft završio akviziciju proizvođača igara Bethesda vrijedan 7,5 milijardi dolara.

Activision posjeduje Candy Crush, jednu od najpopularnijih i najunosnijih mobilnih igara. Activision je 2016. kupio izdavača Candy Crush King za 5,9 milijardi dolara. Također su istaknuli priliku za unakrsnu promociju popularnih gaming franšiza obje tvrtke, kao što su Microsoftov Halo i Activisionov World of Warcraft.

Još iz kategorije

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

22.05.2022.

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

21.05.2022.

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

20.05.2022.

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta 'Biraj biciklu!', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.