Microsoft konačno omogućuje pauziranje nadogradnji za Windows 10 Home korisnike

Microsoft konačno omogućuje pauziranje nadogradnji za Windows 10 Home korisnike

Otkako se Windows 10 operativni sustav pojavio 29. srpnja 2015. godine, korisnici su tražili više kontrole po pitanju onoga što treba postavljati kroz nadopune i nadogradnje, ali Microsoft nije slušao sve do početka ove godine kad stiže toliko željena kontrola, a s njom i prekid instalacija koje su u suštini nekim korisnicima nepotrebne.

Razlog zašto se Microsoft toliko odupirao objašnjava se kroz želju da Windows 10 ne bude kao Android mobilni operativni sustav i problemi s fragmentacijom. Stoga, bilo je lakše poput Applea sve prisiliti da dobiju sve odmah kad se pojavi, bez komplikacija i bez iznimki. Pokazalo se da to nije pogodak jer Windows upravo i jest oduvijek poznat po tome da ipak korisnik dobiva određenu kontrolu nad sustavom, kontrolu koju je i htio.

Naravno, bilo bi naivno reći da se Microsoft odlučio na ovaj potez davanja kontrole korisnicima zbog neke empatije ili osluškivanja zajednice. Ne, problemi s posljednjim nadopunama "desetke" bili su prepuni bugova, koji su na nekim računalima stvarali ozbiljne greške, nimalo ugodne i nekad tolike da je jedino rješenje bilo sve izbrisati pa nanovo postaviti.

Dosad su takvu kontrolu imali samo Windows 10 Pro korisnici, i to u smislu pauziranja postavljanja nadopuna, što im je omogućavalo pričekati verziju "desetke" koja je oslobođena većih problema, tako da se osiguraju da će im s uređajem sve biti u redu. Srećom, već u prvom kvartalu ove godine će tako nešto moći i Windows 10 Home korisnici.

Način na koji se to može izvesti jest jest otići u Settings, zatim u Update&Security pa Windows Update i tamo je mogućnost "Pause Updates for 7 days" (hrv., pauzirajte nadopune na sedam dana). Zasad se ovo prikazuje samo onima koji testiraju Windows 10 19H1 Insider Preview Build, ali do kraja prvog kvartala ove godine ili početkom drugog kvartala svima će se prikazivati i za sve normalno raditi.