Microsoft ima jedno od 10 najbržih superračunala na svijetu koje radi na - Linuxu

Microsoft ima jedno od 10 najbržih superračunala na svijetu koje radi na - Linuxu
DepositPhotos

Microsoft Azure superračunalo Voyager-EUS2 pozicioniralo se među deset najbržih na svijetu s brzinom od 30,5 petaflopsa (Pflop/s), a zanimljivost je da nije bazirano na Windows operativnom sustavu već na Ubuntu, Linux distribuciju.

Iako, upućeniji će znati da to nije neko iznenađenje obzirom da se svih 500 najbržih superračunala na svijetu bazira na Linuxu. Kao što je poznato i da se Azure u većini slučajeva bazira na Linuxu.

Što se tiče ostalih detalja, Voyager-EUS2 radi tako besprijekorno zahvaljujući AMD EPYC procesoru s 48 jezgri i 2,45GHz, zajedno s NVIDIA A100 GPU s 80GB radne memorije, kao i s Mellanox HDR Infiniband za prijenos podataka.

I dok je Microsoft ponosan na desetu poziciju, kao i činjenicu da je jedini "novak" u društvu deset najbržih na svijetu, u samom vrhu ništa se nije promijenilo. Još uvijek je najbrži japanski Fugaku, koji dostiže 442 Pflop/s i ima 7,63 milijuna jezgri.

Može izvesti 415 bilijardi izračuna u sekundi i po tome je 2,8 puta brži nego Summit, dosadašnji prvak, iza kojeg stoji IBM. Sad je na trećem mjestu američka Sierra, na četvrtom i petom kineski Sunway TaihuLight i Tianhe-2A. Što se tiče unutrašnjosti japanskog moćnog stroja, načinjen je od čipova SoftBankova Arma.

Primjerice, drugoplasirani Summit se u prosjeku "vrtio" na 148 petaflopa u sekundi. Već to dovoljni govori koliko je Fugaku moćan.

Inače, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Jedan petaflop odgovara brzini od trilijun kalkulacija u sekundi ili 10^15. Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu. Cijene tih "monstruma" kreću se u stotinama milijuna američkih dolara, a Kinezi više nisu dominantni na prvoj poziciji.