Microsoft i Google zajedničim snagama dovode više web aplikacija u Play Store

Microsoft i Google zajedničim snagama dovode više web aplikacija u Play Store

Foto: Antonio Jularić

Microsoftova podrška za Android ide dalje od nativnih aplikacija i uređaja kao Surface Duo jer odnedavno ta kompanija surađuje s Googleom kako bi donijela još progresivnih web aplikacija (PWA) na Play Store.

Konkretnije, aplikacije koje koriste Microsoftov PWABuilder alat će koristiti Googleovu Bubblewrap mogućnost i library kako bi iskoristile prednosti noviteta pred sobom. Među njima su novi standardi za web prečace (en. shortcuts), "dublje" push notifikacije i vizualne mogućnosti kustomizacije.

Takve web aplikacije trebale bi se više osjećati kao kod kuće na mobilnim uređajima, da se kaže pojednostavljenim rječnikom. Nadograđene mogućnosti ne bi trebalo biti komplicirano implementirati, navode u Microsoftu. Ali, za očekivati je da će proći neko vrijeme prije nego aplikacije počnu uistinu koristiti nove mogućnosti.

Također, nije nikakvo iznenađenje da Microsoft i Google rade zajedno na ovome jer time se kreatorima daje više razloga koristiti Microsoftov toolkit, dok Google dobiva više developera uz sebe, koji koriste Android web aplikacije umjesto navođenja korisnika prema generičkim aplikacijama unutar internetskih preglednika.

Inače, Microsoft je predstavio PWABuilder 2.0 prošle godine, a uz njega se svaku web aplikaciju jednostavno "pretvara" u PWA. Ujedno, da bi se cijelo iskustvo dodatno pojednostavilo i bilo funkcionalnije, Microsoft je postavio hub stranicu koja će biti centralna točka informacija za PWA svakog korisnika. Ona nudi potrebne podatke o "service workers", manifestu, sigurnosti same stranice, a ujedno je "linkana" na vrh "snippitsa".

Osim toga, postoji Feature Store koji usmjerava korisnika prema raznim "snippetsima" koda, koji se potom mogu kopirati u samu aplikaciju. Dakle, ne treba se raditi sve nanovo ili samostalno, na jednom mjestu može se pronaći sve ono što korisniku, odnosno, developeru, točno treba. A pritom je riječ o Windows Timeline podršci, dodavanju Microsoft grapha, podrške za praćenje geolokacije i još mnogo toga...

Još iz kategorije

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.