Microsoft i Google zajedničim snagama dovode više web aplikacija u Play Store

Microsoft i Google zajedničim snagama dovode više web aplikacija u Play Store
Antonio Jularić

Microsoftova podrška za Android ide dalje od nativnih aplikacija i uređaja kao Surface Duo jer odnedavno ta kompanija surađuje s Googleom kako bi donijela još progresivnih web aplikacija (PWA) na Play Store.

Konkretnije, aplikacije koje koriste Microsoftov PWABuilder alat će koristiti Googleovu Bubblewrap mogućnost i library kako bi iskoristile prednosti noviteta pred sobom. Među njima su novi standardi za web prečace (en. shortcuts), "dublje" push notifikacije i vizualne mogućnosti kustomizacije.

Takve web aplikacije trebale bi se više osjećati kao kod kuće na mobilnim uređajima, da se kaže pojednostavljenim rječnikom. Nadograđene mogućnosti ne bi trebalo biti komplicirano implementirati, navode u Microsoftu. Ali, za očekivati je da će proći neko vrijeme prije nego aplikacije počnu uistinu koristiti nove mogućnosti.

Također, nije nikakvo iznenađenje da Microsoft i Google rade zajedno na ovome jer time se kreatorima daje više razloga koristiti Microsoftov toolkit, dok Google dobiva više developera uz sebe, koji koriste Android web aplikacije umjesto navođenja korisnika prema generičkim aplikacijama unutar internetskih preglednika.

Inače, Microsoft je predstavio PWABuilder 2.0 prošle godine, a uz njega se svaku web aplikaciju jednostavno "pretvara" u PWA. Ujedno, da bi se cijelo iskustvo dodatno pojednostavilo i bilo funkcionalnije, Microsoft je postavio hub stranicu koja će biti centralna točka informacija za PWA svakog korisnika. Ona nudi potrebne podatke o "service workers", manifestu, sigurnosti same stranice, a ujedno je "linkana" na vrh "snippitsa".

Osim toga, postoji Feature Store koji usmjerava korisnika prema raznim "snippetsima" koda, koji se potom mogu kopirati u samu aplikaciju. Dakle, ne treba se raditi sve nanovo ili samostalno, na jednom mjestu može se pronaći sve ono što korisniku, odnosno, developeru, točno treba. A pritom je riječ o Windows Timeline podršci, dodavanju Microsoft grapha, podrške za praćenje geolokacije i još mnogo toga...