Microsoft gasi podršku za Windowse XP i Office 2003

Microsoft gasi podršku za Windowse XP i Office 2003
Fotolia (ilustracija)

Microsoft će za godinu dana, točnije, 8. travnja 2014., prestati podržavati operativni sustav Windows XP, predstavljen pred gotovo 12 godina, te se gasi i podrška za sustav Office 2003. Zaključenjem podrške, koja je u skladu s uobičajenim životnim ciklusom softverskih proizvoda, Microsoft će korisnicima i partnerima prestati nuditi sigurnosne nadogradnje i ažuriranja sustava.

Budući da korištenje nepodržanog operativnog sustava može izložiti korisnike različitim opasnostima, Microsoft preporučuje što skoriju migraciju računala na novije inačice operativnih sustava, kao što su Windows 7 i Windows 8. U priopćenju tvrtke iz Redmonda istaknuto je kako će podrška za Windows XP Embedded nastaviti do 2016. godine.

Osim operativnog sustava Windows XP, zaključno s 8. travnja 2014. prestaje i podrška za sustav Office 2003. Microsoft tvrtkama preporučuje migraciju na Office 365, posljednju generaciju sustava za poslovnu produktivnost u računalnom oblaku, dostupnom u različitim inačicama, od jednostavnih sustava elektroničke pošte do složenih rješenja koja objedinjuju Microsoft Office, Microsoft SharePoint Online, Microsoft Exchange Online i Microsoft Lync Online, u servisu koji je dostupan 24/7.

IDC predviđa da će tvrtke koje će odgađati migraciju s Windowsa XP na Windows 7 ili Windows 8 plaćati osjetno više za podršku IT infrastrukture. Istovremeno, konzumerizacija IT-a i mobilnost poslovanja tvrtkama postavlja pitanje koji su formati uređaja potrebni kako bi djelatnici bili produktivni. Novi formati računala kao što su ultraprijenosnici ili tablet računala odgovaraju na različite scenarije i jedinstvene potrebe korisnika.

Posljednji element o kojima tvrtke moraju voditi računa je upravljanje uređajima u korporativnim računalnim mrežama. Izazov za IT je voditi računa o ažuriranjima sustava, zaštiti podataka i upravljanjem svim uređajima, istovremeno brinući o sigurnosti i usklađenosti.

Microsoft tvrtke koje koriste operativni sustav Windows XP upozorava da će, po isteku razdoblja podrške, njihova računala biti izložena sigurnosnim rizicima. Nepodržano okruženje bez instaliranih ažuriranja ranjivo je za sigurnosne propuste, a za novootkrivene ranjivosti više neće biti dostupna sigurnosna ažuriranja. Istovremeno, tvrtke koje koriste ovaj operativni sustav imat će i veći ukupan trošak vlasništva, s obzirom na to da će biti izložene višim troškovima za kupnju dodatnih rješenja za nepodržan softver. Navedeni su rizici osobito opasni za tvrtke koje rade s osjetljivim i povjerljivim informacijama kao što su financijski podaci ili osobni podaci, ističu u Microsoftu.

„Tehnologija koju koristimo u poslovanju i privatnom životu drastično se promijenila u proteklih desetak godina. „Desktop“ računala sve češće se zamjenjuju prijenosnicima, a novi formati računala kao što su ultraprijenosnici, sve-u-jedan i tableti, uzimaju maha. Optičke medije zamjenjuju sustavi za pohranu u računalnom oblaku a korisnici se mogu međusobno povezati neovisno o lokaciji, bilo da su u uredu, kod kuće, na putu ili na godišnjem odmoru. Posljednja generacija Microsoftovog operativnog sustava, Windows 8, odgovara na izazove svakodnevice i odraz je te promjene“, ističe Tina Gorenc, voditeljica grupe klijentskog softvera u Microsoftu Hrvatska.

Podsjetimo, sustav Windows XP predstavljen je 2001. i ubrzo je postao jedan od omiljenih Microsoftovih operativnih sustava u povijesti. Tijekom prijelaznog razdoblja, Microsoft poziva tvrtke da vode računa o „putu migracije“ i ključnim pitanjima koja utječu na svakodnevno poslovanje. Prije svega, valja voditi računa o podršci za aplikacije koje su tvrtkama potrebne za rad. Mnoge aplikacije koje su izvorno „napisane“ za Windows XP zahtijevat će dodatno održavanje koje podiže cijenu vlasništva softvera.