IZNENADNI POTEZ

Microsoft gasi podršku za Android aplikacije na Windows 11

Microsoft gasi podršku za Android aplikacije na Windows 11

Microsoft je napravio iznenađujući potez i objavio da obustavlja Windows podsustav za Android (WSA), značajku koja je korisnicima Windowsa 11 omogućila pokretanje Android aplikacija izravno na računalima.

Ona je bila istinski hit i činilo se da Microsoft ide u pravom smjeru, odnosno, da želi privući što je više moguće korisnika. Ali, očito je negdje "zapelo", vrlo vjerojatno na tome da se nije privuklo dovoljno korisnika. Tako nešto se i nagađalo, ali Microsoft nikad nije službeno objavio stanje s WSA.

Stoga, vezani uz Amazon Appstore, korisnici su mogli pregledavati i preuzimati Android aplikacije od pokretanja Windowsa 11 2021., zbog čega sve ovo dolazi kao poprilično loša vijest.

"Prekidamo podršku za Windows Subsystem for Android. Kao rezultat, Amazon Appstore na Windowsima i sve aplikacije i igre ovisne o WSA više neće biti podržane počevši od 5. ožujka 2025. Do tada će tehnička podrška ostaju dostupni. Korisnici koji su instalirali Amazon Appstore ili Android aplikacije prije 5. ožujka 2024. i dalje će imati pristup tim aplikacijama do datuma obustave 5. ožujka 2025.", stoji u obavijesti koju je plasirao Microsoft.

Iz kompanije kažu i da će korisnici koji već imaju instalirane Android aplikacije moći nastaviti s njihovom upotrebom nakon datuma zastare, ali korisnici koji sada žele instalirati nove Android aplikacije to više neće moći učiniti direktno iz Microsoft Storea.

U konačnici, nema mnogo koristi od Android aplikacija u Windows 11, osobito zbog nedostatka Windows hardvera za tablete na tržištu ovih dana. Ali, nekako se činilo da će Microsoft pojačati napore i poboljšati kompletno iskustvo te na taj način motivirati korisnike na WSA.