STIGLO JE VRIJEME

Microsoft donio odluku: WordPad više neće biti dio Windowsa

Microsoft donio odluku: WordPad više neće biti dio Windowsa
Softver ima povijesnu važnost. Isporučen je sa sustavom Windows 95, zajedno s prvom verzijom Internet Explorera, te zamijenio Microsoft Write.
Antonio Jularić

Microsoft je najavio skori kraj WordPada u Windowsima, što znači da aplikacija više neće primati ažuriranja. Tako nešto veže se i uz značajnu odluku kompanije da Visual Studio više neće biti na Mac uređajima.

Prije toga, Microsoft je otkrio popis značajki koje se povlače u Edge browseru, otprilike u vrijeme kada je Google najavio kraj pretplate na Pixel Pass. Sad je na red došao WordPad.

Naime, Microsoft je "tiho" ažurirao jedan od svojih dokumenata za podršku kako bi naglasio da je WordPad došao do kraja puta. Aplikacija se više neće ažurirati i bit će potpuno uklonjena u "budućem izdanju" operativnog sustava.

Kompanija tek treba otkriti konkretne vremenske rokove za ovaj proces obustave, ali je pozvala korisnike koji žele otvoriti ekstenzije dokumenata s obogaćenim tekstom kao što su .doc i .rtf da migriraju na Microsoft Word, a one koji koriste obične tekstualne dokumente u .txt formatu da umjesto toga koristite Notepad.

Teško je reći hoće li ovaj potez utjecati na značajan dio korisnika Windowsa. Kao što je Microsoft spomenuo, postoje i druge alternative za WordPad. Ipak, softver ima povijesnu važnost. Isporučen je sa sustavom Windows 95, zajedno s prvom verzijom Internet Explorera, te zamijenio Microsoft Write.

Iako je WordPad tijekom godina dobio nekoliko manjih ažuriranja, u ovom je trenutku uglavnom relikt budući da su njegove funkcionalnosti lako nadmašene alternativnim i nedvojbeno boljim softverom. Mogao je biti koristan onima koji su željeli besplatni program za obradu teksta, sposoban za obradu obogaćenih tekstualnih formata, ali čak i njima se sada može upravljati putem web-aplikacija Officea dostupnih besplatno u cloudu.

Oni koji više vole koristiti softver instaliran lokalno na svom računalu također mogu koristiti pakete otvorenog koda kao što je LibreOffice.