Microsoft dobio europsko regulatorno odobrenje za preuzimanje tvrtke Nuance

Microsoft dobio europsko regulatorno odobrenje za preuzimanje tvrtke Nuance
DepositPhotos / Ilustracija

Microsoft ponudio 16 milijardi američkih dolara za američki Nuance, ali čekalo se odobrenje Europske komisije za taj posao, koje je i stiglo.

Riječ je o drugom najvećem odobrenju EK za posao u kojem sudjeluje Microsoft. Ispred je samo preuzimanje LinkedIna 2016. za 26,2 milijarde dolara.

Europska komisija je priopćila kako je njezina istraga ugovora pokazala da akvizicija neće značajno smanjiti konkurenciju na tržištima softvera za transkripciju, usluga u cloudu, poslovnih komunikacijskih usluga, operativnih sustava za računala i drugih proizvoda pa se u konačnici i vodila tim zaključkom.

"Predložena transakcija ne bi izazvala zabrinutost za tržišno natjecanje ni na jednom od ispitanih tržišta u Europskom gospodarskom prostoru", navodi u priopćenju Komisija.

U njemu se dodaje i da su ispitani eventualni problemi, uključujući preklapanje između Microsoftovih i Nuanceovih aktivnosti softvera za transkripciju. Pritom se otkrilo da kompanije u ponudi imaju "vrlo različite proizvode" koji će se, kada se kombiniraju, nastaviti suočavati s jakom konkurencijom drugih kompanija u "istom prostoru".

Također, ovaj dogovor između Microsofta i Nuancea je već dobio potrebno regulatorno odobrenje u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Inače, Nuance je osnovan 1992., prihodi su mu u prošloj godini iznosili 1,4 milijarde dolara, prognoza za ovu je 1,38 milijardi, a to samo potvrđuje pad poslovanja jer 2018. prihodi su premašili dvije milijarde i zastavili se na 2,04 milijarde. Dakle, može se kazati da je ova akvizicija dobitak za obje kompanije.

 

Detalja oko eventualnih promjena u rukovodećoj politici Nuancea još uvijek nema, ali zasigurno će stići kroz naredne dane. Najbitnije je bilo dobiti potrebna odobrenja regulatornih tijela, a potom slijedi "unutarnja politika".