Microsoft diže cijene pretplate na Office

Microsoft diže cijene pretplate na Office

Korisnici Microsoftova Officea i Windows operativnog sustava nisu najsretniji zbog potvrde o poskupljenju koje će ih pogoditi od 1. listopada ove godine. Na svom je službenom blogu Microsoft potvrdio da će cijene porasti za deset posto „zbog ujedinjenja usluga, transparentnosti i jednostavnijeg korištenja“.

"Promjena se odnosi na Office, Enterprise Client Access License (CAL), Core CAL i proizvode koji se tiču servera. Ujedno, Windows 10 Enterprise E3 odnosit će se na verziju koja se tiče licence po korisniku, a Windows 10 Enterprise odnosit će se na verziju koja se tiče licence po uređaju. Samim time, cijena Windows 10 Enterprise podići će se na razinu one koja vrijedi za Windows 10 Enterprise E3 , a to je 84 američka dolara po korisniku godišnje, navodi Microsoft na svom službenom blogu.

Nije ni to sve, Microsoft ukida Windows 10 Enterprise E5 "po uređaju" s 1. listopadom ove godine i ostat će samo ona verzija koja se tiče licence po korisniku. Koštat će po korisniku 14 dolara mjesečno, odnosno, 168 dolara godišnje. Iako se na prvu sve ovo čini kontraproduktivno, Microsoft zapravo sad nudi više, a sve s ciljem da pridobije više manjih biznisa u pretplatnički odnos.

Naravno, onima kojima nije trebalo sve na jednom mjestu, povećanje se neće svidjeti, ali Microsoft je istražio tržište i zaključio da će na ovaj način više dobiti nego izgubiti.

"Napravili smo korak bliže prema cilju omogućenja jednog stabilnog paketa ponuda za korisnike, koji ima podršku platforme Modern Commerce, naglasili su u Microsoftu te samo potvrdili da rade na promjeni strategije brže no što se moglo misliti, s privatnog na poslovnom korisnika.

Realnost je to na koju se "obični" korisnik mora priviknuti ili jednostavno pronaći alternativu. Njih barem ne nedostaje više na tržištu, a svjestan je toga i Microsoft pa zato njegova ponuda postaje "profesionalnija".

Više o promjenama cijena i na što se sve odnose pročitajte OVDJE.