Microsoft Defender ponovno drži začelje među antivirusnim rješenjima

Microsoft Defender ponovno drži začelje među antivirusnim rješenjima
DepositPhotos

Microsoftov Defender je u Windows 10 okruženju uspio s posljednje pozicije dosegnuti prvu u smislu zaštite koju pruža, ali s Windows 11 se priča ponovno ponavlja pa je na posljednjem testiranju koje provodi AV-TEST (AVC) ponovno na samom začelju.

Očito treba neko vrijeme da bi se zagrijao pa počeo pokazivati bolje rezultate. Nažalost, hakeri to u međuvremenu mogu dobro naplatiti, osim ako korisnici nemaju neku dodatnu opciju zaštite, a njih svako postoji podosta. Što se može vidjeti po imenima na vrhu liste spomenutog testiranja za listopad 2022.

Ono što je za Defender "Ahilova peta" jest kopiranje podataka (eng. file copying), instalacija aplikacija i arhiviranje. Te tri stavke ponajviše utječu na performanse i zato su toliko bitne. Pa ako nisu kvalitetno izvedene, ukupni dojam itekako pada.

Ukupno, AVC je dodijelio Microsoftu 65 bodova dok prvoplasirani K7, Panda, Kaspersky, McAfee i Trend Micro imaju maksimalnih 90. Da ovo nije pristrano ili nepouzdano testiranje pokazuju usporedni testovi.

Primjerice, PC Mark Score je također postavio Defender na samo dno s 97,3 bodova od maksimalnih stotinu. Na samom je vrhu K7 s 99,4. I Impact Score je postavio Defender na samo dno, ali bodovanje je tamo drugačije pa onaj s najviše zapravo jest najgori. Odnosno, dodjeljuju se negativni bodovi za lošiju izvedbu i Defender ih ima 27,7. Prvoplasirani K7 ima samo 0,6 i jasno je da se nameće kao idealno rješenj za sve koji žele što bolju zaštitu.

U konačnici, Microsoft i Total Defense, koji dijele začelje, dobili su jednu od tri zvjezdice i rejting "Standardne performanse", što nije loše, ali nije ni dobro. Sve tri zvjezdice ili "napredno+" dobili su Avast, AVG, Avira, Bitdefender, ESET, G DATA, K7, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, NortonLifeLock, Panda i Trend Micro. Srednje ili "napredno", pripalo je TotalAV i VIPRE.