Microsoft Defender ATP sada brani i Android

Microsoft Defender ATP sada brani i Android
Dražen Tomić / Tomich Productions

Microsoftu nisu strane ranjivosti u operativnom sustavu Windows, ali s dolaskom “desetke“ i Windows Defendera, situacija se počela mijenjati na bolje, toliko bolje da trenutno korisnici nemaju potrebe okretati se dodatnim antivirusnim rješenjima pa su u Microsoftu toliko motivirani da su odlučili svoju zaštitu ponuditi i za Android operativni sustav.

Google je svjestan koliko propusta postoji u njegovom sustavu namijenjenom mobilnim uređajima i svi pokušaji da se to spriječi nisu urodili plodom na adekvatan način, bez obzira što svakog mjeseca Google uklanja na stotine "zaraženih" aplikacija, kao i aplikacija koje na bilo koji način predstavljaju prijetnju korisnicima.

U svemu tome mogao bi pomoći Microsoft, čiji sustav za zaštitu Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) čini odličan posao na računalima. Ponajprije jer Microsoft ima partnerstva s velikim kompanijama kao Bitdefender, Lookout i Ziften, a podaci koji su pomogli da se obavi taj odličan posao su vezani za operativne sustave macOS, Linux, iOS i Android. Dakle, Microsoft ima jako dobar uvid u situaciju, posebno kad se tome pridodaju i podaci vezani uz Windows te silne prijetnje koje se "vrte" oko njega.

Sve ovo samo je nastavak poboljšanja koja Microsoft unosi u Windows Defender Advanced Threat Protection. Jer, ta kompanija ima jasan plan s Windows 10 operativnim sustavom od prvog dana njegova pojavljivanja prije pet godina. A to je potpuna kontrola nad svime što nudi "unutar kuće", uključujući i, u ovom slučaju, antivirusni alat Windows Defender.

A uskoro ćemo se uvjeriti može li Microsoft Defender ATP for Android polučiti odlične rezultate pa pozicionirati Microsoft na sami vrh kad se radi o sigurnosnim rješenjima. Ne tako davno tako nešto bi naišlo na sumnju i nevjericu, ali vremena se ipak mijenjaju...