ŠTO NAM DOLAZI

Microsoft Build nastavlja evoluciju i ekspanziju AI alata za programere

Revolucionaran napredak na području umjetne inteligencije značajno utječe na Microsoft i na programere koji koriste našu tehnologiju,

Microsoft Build nastavlja evoluciju i ekspanziju AI alata za programere
Depositphotos

Microsoft je na svojoj godišnjoj konferenciji Microsoft Build predstavio niz unaprjeđenja na području umjetne inteligencije i razvojnih alata. Tvrtka je posvećena tome da programerima pruži vrhunska AI rješenja za izradu sljedeće generacije inteligentnih aplikacija.  

„Revolucionaran napredak na području umjetne inteligencije značajno utječe na Microsoft i na programere koji koriste našu tehnologiju,” komentirao je Frank X. Shaw, direktor komunikacija u Microsoftu.

Na Buildu najavljujemo daljnje širenje ove tehnološke revolucije i ukupno oko 60 novih proizvoda i rješenja“, zaključuje Shaw.

Za Microsoft Build koji donosi tri dana tehničkog učenja i povezivanja članova zajednice registriralo se oko 200 000 ljudi. Od njih će 4 000 osobno sudjelovati na Microsoft Buildu u Seattleu. Sudionici mogu birati između više od 300 predavanja, demonstracija i labova koje vode stručnjaci iz Microsofta i partnera. Za one koji ne mogu prisustvovati uživo, većina sadržaja bit će dostupna na zahtjev. Microsoft na ovom događaju najavljuje ukupno oko 60 novih proizvoda i rješenja.

Ključni naglasci s Microsoft Builda:

  • Evolucija Copilota: Microsoft Copilot Studio predstavlja nove mogućnosti agenta da bi programeri mogli raditi proaktivne kopilote; Copilot ekstenzije omogućavaju poboljšanu funkcionalnost povezivanjem s novim izvorima podataka i aplikacijama.
  • Real-Time Intelligence: Ova nova ponuda unutar Microsoft Fabrica pruža end-to-end rješenje softvera kao usluge (SaaS) za unos, analizu i organizaciju velike količine vremenski osjetljivih podataka.
  • GitHub Copilot ekstenzije: Prvi set GitHub Copilot ekstenzija je trenutno u privatnom previewu, omogućavajući programerima da prilagode svoje iskustvo pomoću preferiranih usluga.
  • Microsoft Fabric Real-Time Intelligence: Omogućava tvrtkama da analiziraju i djeluju na temelju velike količine podataka u stvarnom vremenu, omogućavajući brže i informiranije odluke.
  • Microsoft Fabric Workload Development Kit: Omogućava nezavisnim dobavljačima softvera i programerima da prošire aplikacije unutar Fabrica.
  • Novi Frontier modeli i multimodalne mogućnosti u Azure AI: GPT-4o, OpenAI-jev najnoviji model, sada je dostupan u Azure AI Studiju i kao API za generativna i konverzacijska AI iskustva; Phi-3-vision, novi multimodalni model iz Microsofta, također dostupan u Azureu, nudi sposobnost unosa slika i teksta i primanja tekstualnih odgovora.
  • Novo partnerstvo s Cognition AI: Microsoft je ušao u partnerstvo s Cognitionom kako bi ponudio Devin, AI agenta kojeg pokreće Azure, a bavi se složenim zadacima poput migracije koda za programere.
  • Moćne nove virtualne mašine: Microsoft je prvi pružatelj usluga u oblaku koji donosi AMD-ov MI300X AI akceleratorski čip u Azure; nove virtualne mašine temeljene na Cobalt 100 Armu su u previewu, a nude do 40% poboljšane performanse u komparaciji s usporedivim Azure virtualnim mašinama.
  • Copilot+ računala: Predstavljena nova kategorija Windows računala dizajniranih za umjetnu inteligenciju, Copilot+ računala, najbrža i najinteligentnija ikad napravljena Windows računala.

Evolucija Copilota

Otkada je predstavljen Microsoft Copilot transformirao je razvojno okruženje. Tijekom prošle godine za njega je bilo više od 150 ažuriranja, a razvijen je Copilot stack koji objedinjava sve do sada naučeno i omogućava programerima da izrade vlastite kopilote.

Microsoft Copilot Studio uvodi nove mogućnosti agenta, omogućavajući razvojnim programerima da naprave proaktivne AI pomoćnike za specifične zadatke. Ti AI pomoćnici mogu upravljati složenim procesima, učiti iz povratnih informacija korisnika i zatražiti pomoć kada je potrebna. Dodatno, Copilot ekstenzije omogućavaju korisnicima da povežu Copilot s novim izvorima podataka i aplikacijama, dodatno proširujući njegovu funkcionalnost.

Predstavljen Real-Time Intelligence za brže odlučivanje

Microsoft Fabricov novi Real-Time Intelligence omogućava tvrtkama da analiziraju i djeluju na temelju velike količine podataka u stvarnom vremenu, omogućavajući brže i informiranije odluke. Sada u previewu, može biti koristan za analitičare koji imaju samo osnovna znanja o kodiranju, no i za profesionalne programere koji rade u korisničkim sučeljima koja uključuju puno kodiranja.

Microsoft Fabric Workload Development Kit

Novi Microsoft Fabric Workload Development Kit omogućava neovisnim dobavljačima softvera i programerima da prošire aplikacije unutar Fabrica, stvarajući unificirano korisničko iskustvo.

GitHub Copilot dobiva proširivost s novim ekstenzijama

Tijekom protekle dvije godine GitHub Copilot je postao najprihvaćeniji alat za razvoj umjetne inteligencije, s 1,8 milijuna pretplatnika. Prvi set GitHub Copilot ekstenzija sada je u privatnom previewu. Ti dodaci omogućavaju programerima da prilagode svoje Copilot iskustvo s uslugama kao što su Azure, Docker i Sentry izravno unutar GitHub Copilot Chata.

GitHub Copilot for Azure, jedno od Microsoftovih proširenja, pokazuje kako izrada prirodnim jezikom sa širim rasponom mogućnosti može potaknuti brzinu razvoja. Koristeći ekstenziju putem Copilot Chata, programeri mogu istraživati i upravljati Azure resursima, dok također rješavaju probleme te lociraju relevantne zapise i kod.

Novi Frontier modeli i multimodalne mogućnosti u Azure AI

GPT-4o, OpenAI-jev najnoviji model, sada je dostupan u Azure AI Studiju i kao API. Ovi modeli integriraju obradu teksta, slike i zvuka, postavljajući novi standard za AI iskustva.

Phi-3-vision nudi mogućnost unosa slike i teksta te primanje tekstualnih odgovora. Na primjer, korisnici mogu postavljati pitanja o grafikonu ili postaviti otvorena pitanja o određenim slikama.

Novo partnerstvo s Cognition AI     

Microsoft i Cognition ponudit će Devina, Cognitionovog autonomnog AI softverskog agenta, korisnicima da im pomogne s kompleksnim zadacima kao što su migracija koda i projekti modernizacije. Kao dio sporazuma, Devina će pokretati Azure. Cognition AI je laboratorij za primjenjenu umjetnu inteligenciju koji nudi end-to-end softverske agente da pomogne programerima da postignu više.

Moćne nove virtualne mašine ubrzavaju usvajanje umjetne inteligencije

Microsoft ima jedinstven sistemski pristup AI infrastrukturi, koji uključuje hardver i softver Microsofta i njegovih partnera, a sve je optimizirano za pokretanje AI workloada i prilagođeno potrebama korisnika. Microsoft je prvi pružatelj usluga u oblaku koji nudi AMD-ov MI300X AI akceleratorski čip i predstavlja nove virtualne mašine temeljene na Cobalt 100 Armu, donoseći značajna poboljšanja (do 40%) za sve AI workloade.

Predstavljena Copilot+ računala

Microsoft je predstavio i Copilot+ računala, novu kategoriju Windows računala dizajniranih za umjetnu inteligenciju, najbrža i najinteligentnija Windows računala ikada napravljena. S moćnim novim silicijem sposobnim za nevjerojatnih 40+ TOPS ( bilijun operacija u sekundi), baterijom koja traje cijeli dan i pristupu najnaprednijim AI modelima, Copilot+ računala omogućavaju obavljanje stvari koje su nemoguće na bilo kojem drugom računalu: generirajte i poboljšajte AI slike u stvarnom vremenu izravno na uređaju koristeći Cocreator i premostite jezične barijere uz Live Captions, prevodeći zvuk s više od 40 jezika na engleski. Ta iskustva dostupna su na različitim uređajima, od Microsoft Surfacea do uređaja Microsoft partnera - Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Samsung. Prednarudžbe su započele 20. svibnja, a uređaji će biti dostupni počevši od 18. lipnja.