ESKALACIJA NAPETOSTI

Micron pod istragom kineskih vlasti, traje pregled njegovih proizvoda

Micron pod istragom kineskih vlasti, traje pregled njegovih proizvoda
Depositphotos

Kineske vlasti najavile su istragu o kibernetičkoj sigurnosti američkog proizvođača računalne memorije Micron Technology, što je potez koji će globalne kompanije koje posluju u Kini vjerojatno dodatno opteretiti u vrijeme eskalacije napetosti između nje i Sjedinjenih Američkih Država.

Uprava za kibernetički prostor Kine (CAC) rekla je da će pregledati Micronove proizvode koji se prodaju u Kini, navodeći potrebu da se zaštiti lanac opskrbe za kritičnu informacijsku infrastrukturu.

Istraga dolazi u trenutku kada se Peking sprema za dugoročnu bitku s Washingtonom za kontrolu nad kineskim lancima opskrbe tehnologijom. Uslijedio je niz eskalirajućih američkih izvoznih kontrola oko čipova koje je uveo Washington, što bi moglo spriječiti tehnološki napredak Pekinga.

Micron je izjavio da je u komunikaciji s kineskim regulatorom, dodajući da "drži do sigurnosti svojih proizvoda". Dionice kompanije svejedno su pale više od tri posto.

Ništa čudno jer Kina čini gotovo 11 posto ili 3,3 milijarde američkih dolara ukupne Micronove godišnje prodaje.

"Kineske vlasti mogu nas ograničiti u sudjelovanju na kineskom tržištu ili nas može spriječiti u učinkovitom natjecanju s domaćom konkurencijom", stoji u Micronovom godišnjem izvješću za 2022.

Peking ulaže nove napore u poticanje stranih ulaganja dok Kina pokušava oživjeti usporeno gospodarstvo izazvano trogodišnjim ograničenjima zbog koronavirusa. Na nedavno održanom Kineskom razvojnom forumu, sastanku na visokoj razini čiji je domaćin bio istraživački centar Državnog vijeća, rukovoditelji globalnih kompanija dobili su toplu dobrodošlicu kineskih dužnosnika.

Ipak, čini se da u međuvremenu Peking nastavlja s pritiskom na multinacionalne kompanije. Kineske vlasti prošlog su tjedna izvršile raciju u pekinškim uredima Mintz Groupa, kompanijom sa sjedištem u New Yorku, uhitivši pet zaposlenika. Početkom ožujka, vlasti su suspendirale rad Deloitteovog ureda u Pekingu na tri mjeseca i nametnule novčanu kaznu bez presedana, u ukupnom iznosu od oko 31 milijun dolara, zbog navodnih propusta u reviziji državnog poduzeća China Huarong Asset Management.

Sve ovo samo je nastavak sukoba oko pokušaja dominacije na globalnom tržištu memorijskih čipova. Stvorio se "domino efekt" pa, uz sve, posljednjih godina Peking od operatera kritične informacijske infrastrukture zahtijeva da prođu kroz proces provjere kibernetičke sigurnosti kada naručuju robu i usluge koje mogu utjecati na nacionalnu sigurnost.