Uskoro završetak prodaje

Meta izgubila na Giphyu i prodala ga za „samo“ 53 milijuna dolara Shutterstocku

Meta izgubila na Giphyu i prodala ga za „samo“ 53 milijuna dolara Shutterstocku
Depositphotos / Ilustracija

Meta je sklopila ugovor o prodaji dobavljača GIF slika Giphy tvrtki za repozitorij slika Shutterstock za 53 milijuna dolara. Ovo je veliki gubitak za tehnološku grupu jer je platila 400 milijuna dolara za Giphy 2020.

Shutterstock je izjavio da će akviziciju platiti u gotovini po zatvaranju, koje je planirano za lipanj. Dodao je da povezivanje dodaje platformu za mobilni sadržaj s 1,7 milijardi dnevnih korisnika i globalne partnere, uključujući Instagram, Samsung, TikTok i druge u svoje poslovanje.

Za Metu, akvizicija Giphyja bila je mučena problemima i prodaja se očekivala nakon regulatorne obavijesti Ujedinjenog Kraljevstva 2021. kojom je naloženo prebacivanje poslovanja. Uprava za tržišno natjecanje i tržište Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) donijela je odluku nakon istrage, zaključivši da je povezivanje smanjilo konkurenciju na tržištima društvenih medija i prikaznog oglašavanja.

Osim toga, Meta je kažnjena kaznama od 50 milijuna funti 2021. i 1,5 milijuna dolara 2022. zbog opetovanog nepoštivanja uvjeta Prvog naloga za izvršenje nametnutog tijekom procesa akvizicije. Nakon neuspjele žalbe Mete, CMA je u siječnju izdao konačnu naredbu za prodaju, dajući tvrtki rok od šest mjeseci da dovrši prodaju. Iznos od £53 milijuna znači da je Meta Platforms povratio samo 13 posto gotovine koju je izdvojio za akviziciju.