Meta i Alphabet izgubili duopol na američkom tržištu digitalnog oglašavanja

Meta i Alphabet izgubili duopol na američkom tržištu digitalnog oglašavanja
DepositPhotos

Meta i Alphabet godinama su imali duopol na američkom tržištu digitalnog oglašavanja, ali brzorastuća konkurencija poput Amazona, TikToka, Walmarta i Applea napokon ih je sustigla i želi dio kolača od oko 300 milijardi dolara.

Konkretnije, prognoza Insider Intelligencea navodi da će u ovoj godini zajednički udio Mete i Alphabeta na tržištu iznositi 48,4 posto, što je prvi put od 2014. da neće imati 50 ili više posto. Odnosno, više od polovice tržišta.

Primjerice, u 2017. su imali udio od 54,7 posto, što se čini kao situacija kojoj se više neće moći vratiti s obzirom da ista prognoza kaže da će u idućoj godini udio ovih dviju kompanija zajednički iznositi 43,9 posto.

Razlog za ovakvo stanje nije samo jača konkurencija već i cijeli niz faktora. Sjedinjene Američke Države su poučene europskim primjerima malo "stisnuli" tehnološke kompanije i prekinuli im određene monopolističke prakse. Istovremeno, nemali udarac zadao je Apple onemogućavanjem trackera na iPhoneima i rezultat se već sad vidi. Slobodno se može reći da je sad slika realnija jer kad svi moraju igrati prema pravilima, onda ovisiš o svojim sposobnostima.

Treba spomenuti i ulogu Amazona u cijeloj ovoj priči jer je 2015. krenuo konkretnije na tržište digitalnog oglašavanja s Amazon Ads, što ne čudi s obzirom na cijeli niz usluga i milijarde korisnika "pod sobom". I dok je prije osam godina zaradio oko milijardu dolara od oglašavanja, prošle je stigao do 38 milijardi.

Apple je od 2,2 milijarde iz 2018. prošle godine dogurao do sedam milijardi od oglašavanja i prognoza je da će do 2026. biti na oko 30 milijardi.

Na kraju, ono što treba brinuti duopoliste jest rast u ovoj godini na američkom tržištu. Google bi trebao porasti za tri posto, Meta za pet posto, što je slabašno u odnosu na konkurente. Amazonu se prognozira rast od 19 posto, Appleu 26 posto, Spotifyju 30 posto, TikToku 36 posto i Walmartu 42 posto.