Medijske tvrtke koje nude uslugu videa na zahtjev predstavile koaliciju medijskog sektora koji bilježi najbrži rast u Europskoj uniji

Medijske tvrtke koje nude uslugu videa na zahtjev predstavile koaliciju medijskog sektora koji bilježi najbrži rast u Europskoj uniji

Tvrtke koje nude uslugu videa na zahtjev (VOD) službeno su predstavile Europsku VOD koaliciju. Koalicija predstavlja iznimno uspješan audiovizualni sektor streaminga u Europi i poticat će dijalog donositelja političkih i regulatornih odluka u ime tvrtki čije poslovanje obuhvaća investiranje i distribuiranje audiovizualnih sadržaja u zemljama Europe.

Europska VOD koalicija okuplja tvrtke koje nude usluge videa na zahtjev (VOD) i digitalne zabave, te koje dijele slične vrijednosti i investiraju u distribuciju audiovizualnih sadržaja u europskim zemljama. Među članovima koalicije su CHILI, FilmDoo, NBCUniversal, Netflix, Nokzedoc, Nordic Entertainment Group AB, Paramount, Pickbox, Sky, Sooner, StarzPlay, TVN, Universciné Belgium i Warner Bros. Discovery.

Prema podatcima Europskog audiovizualnog opservatorija, usluga videa na zahtjev u Europi tijekom desetljetnog razdoblja od 2010. do 2020. godine zabilježila je eksponencijalni rast od 3000 %. Nijedan drugi medijski sektor u Europi nije imao takav rast. Danas više Europljana prati audiovizualne sadržaje preko streaminga nego na bilo koji drugi način. Privlači ih raznolikost sadržaja te velik izbor usluga i ponuda. Očekuje se da će broj pretplatnika usluga videa na zahtjev u Europskoj uniji do kraja ove godine dosegnuti broj od 140 milijuna korisnika.

„Tvrtke koje pružaju uslugu prijenosa videa na zahtjev, poput naše usluge Viaplay, među najbrže su rastućim i najinovativnijim tvrtkama u europskoj medijskoj i zabavnoj industriji. Mi ulažemo u održivu i raznovrsnu proizvodnju medijskog sadržaja u cijeloj Europi i nastojimo pružiti korisnicima širok izbor lokalnih i međunarodnih programa. Da bi se ta europska priča o uspjehu nastavila, potrebna nam je politika koja gleda u budućnost, koja će voditi računa o brzim promjenama u ukusu korisnika i koja će osigurati da europski operateri nastave ulagati u daljnji razvoj internetske infrastrukture. Potražnja za europskim pričama nikad nije bila veća i ovo je prava prilika da europski stvaratelji i kreatori sadržaja pokažu koliko su nadareni“, izjavila je Julia Maxwell, potpredsjednica tvrtke Nordic Entertainment Group za regulatornu i javnu politiku.

Rast industrije videa na zahtjev potaknuo je val potražnje za kreativcima u cijeloj Europi. „Stvaratelji i autori sadržaja među našim članovima imaju veći izbor mogućih partnera, a njihov rad doprijet će do šire publike jer se naši sadržaji gledaju u cijelom svijetu“, kaže Daniel Friedlaender, Skyev voditelj za Europu i predsjednik Koalicije.

„Sada treba poticati tvrtke da nastave investirati u usluge videa na zahtjev u regiji, a ne sputavati industriju pretjeranom regulacijom. Želimo nova kreativna rješenja, prisutnost na novim tržištima, želimo stvarati i distribuirati najbolje sadržaje na svijetu“, dodao je Friedlaender.