MasterCard uvodi još jednu mjeru za zaštitu korisnika

MasterCard uvodi još jednu mjeru za zaštitu korisnika

Konzumacija korištenjem kreditnih kartica na internetu često funkcionira na vrlo škakljiv način, a taj je da ukoliko neku uslugu ili proizvod korisnik želi isprobati, mora ostaviti svoje podatke, što se po završetku testnog perioda iskoristi i zatim naplati bez da je to korisnik odobrio ili želio. MasterCard je odlučio tome stati na kraj.

Ali, samo za fizičke proizvode. Naime, odsad će trgovci morati zatražiti odobrenje za izvršenje naplate, kako bi se izbjegle sve moguće greške. Nažalost, digitalne usluge su ipak ono što se ponajviše iskorištava u ovom smjeru, ali možda je početak koji će se slijediti i u tom segmentu te od drugih kartičnih kompanija.

Što se tiče načina na koji će nova zaštita MasterCarda funkcionirati, jednostavan je. Korisnik se prijavi na besplatni testni period i pritom ostavi MasterCard podatke s kartice. Kad testni period dođe do kraja, trgovac će morati tražiti odobrenje korisnika kako bi obavio naplatu, u suprotnom to neće biti moguće.

To dopuštenje može se dobiti na nekoliko načina, bilo SMS ili e-mail porukom s obavijesti o mogućoj naplati i potom je na korisniku odlučiti hoće li nastaviti s korištenjem proizvoda ili neće. No, to nije sve, korisnik mora dobiti jasne podatke o troškovima, što znači da sve mora biti potpuno transparentno, bez prikrivanih detalja, kako to već zna biti u ovakvim slučajevima.

Naravno, mora biti jasno istaknuto ime trgovca, naziv usluge, datum kad bi korištenjem započelo i kad bi završilo, ali i mora se uvrstiti dio koji jasno objašnjava kako se usluga može otkazati.

Iako ne obuhvaća digitalnu sferu, potrošaču je jako bitno što može isprobati fizički proizvod pa ukoliko nije zadovoljan njime, vratiti ga. Dakle, kroz testni period do naplate neće doći, ako imate MasterCard. Zapravo, to je vrlo zgodno kad se radi o odjeći, obući ili digitalnim uređajima...