Marku Vukšiću prestižni Cisco certifikat - CCIE

Marku Vukšiću prestižni Cisco certifikat - CCIE

Sistem inženjer tvrtke Sedam IT Marko Vukušić jedan je od rijetkih koji  posjeduje certifikat Cisco Certified Internetwork Expert Security (CCIE Security) kojih u Hrvatskoj ima manje od 50. Posjedovanje certifikata u ICT industriji ima sve veći značaj, a tvrtka Sedam IT, partner je više od 20 svjetskih informatičkih proizvođača ICT rješenja, te je certifikacija iz njihova područja djelovanja obvezna za stručnjake koji se bave implementacijom, održavanjem ili prodajom ICT rješenja.

Certifikat predstavlja službenu potvrdu da osoba posjeduje određena znanja i vještine te u nekim segmentima poslovanja predstavlja obvezu. Iako se samim certifikatom ne stječe formalna školska sprema njime se ispituje poznavanje određenih konkretnih proizvoda, načina rada i tehnologija.

Cisco certifikati za mrežne tehnologije odnosno poznavanje, dizajniranje, implementacija i održavanje mreža pripadaju skupini najtraženijih certifikata. Poznavanje arhitekture i mreža regulirao kroz pet stupnjeva certifikata. Prvi je tzv. pristupni i nije obvezan te je moguće odmah polagati drugu razinu, odnosno Cisco Certified Network Associate certifikaciju. Nakon toga postoje dva stupnja: Cisco Certified Network Professional te Cisco Certified Internetwork Expert - CCIE, kao najtraženiji. Najviši stupanj certifikacije je Cisco Certified Arhitect, a s obzirom na njihov broj, CCIE je proglašen najzahtjevnijim i najpoželjnijim.

O kakvom je ispitu riječ najbolje govori da je prolaznost CCIE Security ispita je manja od tri posto, a prosječno se prije same certifikacije provede gotovo 18 mjeseci priprema. CCIE Security certifikatom potvrđuje se posjedovanje potrebnih znanja i vještina neophodnih za implementaciju, održavanje i podršku opsežnog portfelja Cisco sigurnosnih rješenja. Naglasak se daje posebno na sigurnost mreže i potvrdu da nositelj certifikata posjeduje stručna znanja o specifičnim sigurnosnim protokolima i komponentama, poput  VPN rješenja, ASA, IPS te IOS sigurnosnim značajkama.

„Sretan sam što posjedujem CCIE certifikat čime ću obogatiti svoje profesionalno iskustvo, a tvrtki donijeti značajne vrijednosti. Oni koji posjeduju ovaj certifikat imaju otvorena vrata u cijelome svijetu jer je stečeno znanje kompatibilno sa svim ponuđačima IT infrastrukture, te im se vrlo jednostavno prilagoditi. Ponosan sam što svoju karijeru s ovakvim uspjesima mogu nastavljati upravo u Hrvatskoj i kao član tima Sedam IT  te ću zajedno sa kolegama biti svjedokom stvaranja konkurentskog ICT okruženja“, ističe Marko Vukušić, sistem inženjer Sedam IT.

Podsjetimo, tvrtka Sedam IT zapošljava gotovo 70 stručnjaka i više od 75 posto upravo su ICT stručnjaci. Čak 90 posto zaposlenih imaju visok stupanj obrazovanja, pri čemu je većina zaposlenih mlađa od 35 godina.