Mark Zuckerberg: “Bill Gates je bio moj heroj.“

Mark Zuckerberg: “Bill Gates je bio moj heroj.“
Facebook

Tijekom AOL-ove TechCrunch Disrupt konferencije koja se održala prošle srijede, Facebookov suosnivač i izvršni direktor, Mark Zuckerberg, izjavio je u svom intervjuu kako je gledao na Billa Gatesa poput heroja za vrijeme svoga odrastanja.

Ovakva vijest ne bi trebala čuditi mnoge, obzirom da se Zuckerberg na vrlo sličan način trudi voditi svoj Facebook. Obojica su imala za cilj izgraditi “user-friendly“ softver za svačiju uporabu i ponuditi uslugu kojom se trenutno služe milijuni ljudi diljem svijeta. Čuvši takav komentar, Michael Arrington, koji je na pozornici intervjuirao Zuckerberga, izjavio je kako je za njega Gates više bio poput Darth Vadera, a ne poput Lukea Skywalkera, nazivajući ga negativcem.

Zuckerberg se nikako nije složio s Arringtonovim stavom, te izjavio kako smatra da je Bill Gates vodio jednu od najvažnijih tvrtki s izuzetnom vizijom, te kako je Microsoft imao veliku misiju. Radilo se o misiji koja je imala za zadatak uvesti računalo u svačiji dom. Zuckerberg je u nastavku spomenuo kako postoje tvrtke koje se definiraju prema načinu obavljanja stvari, poput HP-a, ali da isto tako postoje i tvrtke koje se definiraju prema tome koliko konkretnih promjena uvedu u svijet, poput Microsofta. Za njega je, Zuckerberg tvrdi, Microsoft izuzetno inspirirajuća tvrtka, te je dodao kako je Bill Gates jedan od najvećih vizionara koje je naša industrija ikada imala.

Iako Gates tada više nije vodio Microsoft, Facebook je prodao 1,6 posto svog udjela Microsoftu 2007. godine. Zuckerberg je također navodno bio jedan od prvih 17 milijardera koji su sudjelovali u Gatesovoj kampanji “Giving Pledge“ koja potiče najimućnije ljude u svijetu da doniraju većinu svoga bogatstva u dobrotvorne svrhe. Tek neki od poznatijih članova koji su se istinski posvetili ovoj kampanji su Carl Icahn, George Lucas, Michael Bloomberg i Larry Ellison.

Zuckerberg je rekao tijekom intervjua da je Facebookov IPO osnažio tvrtku, iako je ponuda imala neugodan početak. “Ja sam vjerojatno zadnja osoba koju biste trebali pitati za savjet oko toga kako očuvati IPO. Ne mislim da je to nužno loše. Zapravo, mislim da je to osnažilo našu tvrtku. Jednostavno smo se previše bojali izlaziti u javnost.“, izjavio je Zuckerberg.

Zuckerberg smatra kako je vlada upropastila čitavu stvar oko privatnosti NSA-inom dramom: “Rekli su nam: Ne brinite, ne špijuniramo niti jednoga Amerikanca. Predivno, to je zaista korisno za tvrtke koje se trude raditi s ljudima diljem svijeta. Hvala im što su izašli u javnost i bili jasni. Smatram da je to vrlo loše“, izjavio je Zuckerberg.

Facebook je objavio svoj prvi globalni izvještaj na vladin zahtjev u kolovozu, otkrivajući da su vladini agenti u 74 zemalja zatražili informacije od oko 38,000 korisnika u prvoj polovici 2013. godine. Gotovo je polovica zahtjeva dolazila od strane američke vlade, koja je podnijela između 11,000 i 12,000 zahtjeva o informacijama za 20,000 do 21,000 pojedinaca. Otprilike, 79 posto tih zahtjeva koristio je neke korisničke podatke.