UMJETNA INTELIGENCIJA U TRGOVINI

Maloprodajna potrošnja preko chatbota dosegnut će 12 milijardi dolara na globalnoj razini u 2023.

Maloprodajna potrošnja preko chatbota dosegnut će 12 milijardi dolara na globalnoj razini u 2023.
Depositphotos

Predviđa se da će globalna maloprodajna potrošnja preko chatbota dosegnuti 12 milijardi dolara 2023. godine; porasti na 72 milijarde dolara do 2028., prema Juniper Researchu. Povećavajući se za 470 posto tijekom 5 godina, veliki dio ovog rasta bit će potaknut pojavom isplativih modela otvorenog jezika, ponajprije ChatGPT-a, u regijama kao što su Sjeverna Amerika i Europa.

Izvješće predviđa da će razvoj modela otvorenog jezika postati ključni pokretač rasta potrošnje u maloprodaji među malim i srednjim trgovcima koji ranije nisu mogli ulagati u chatbotove. “Chatbotovi su kroz povijest bili niski prioritet za višekanalne strategije zbog visokih troškova obuke algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Međutim, ChatGPT je značajno poremetio ovaj trend; smanjenje troškova implementacije chatbota za manje trgovce,” rekao je autor istraživanja Frederick Savage.

Osim toga, izvješće predviđa da će Azija i Pacifik činiti 85 posto globalne maloprodajne potrošnje preko chatbota, unatoč tome što predstavlja samo 53 posto globalne populacije. Aplikacije za razmjenu poruka, uključujući WeChat, LINE i Kakao, izgradile su snažna partnerstva sa širokim nizom online trgovaca, što je rezultiralo visokom razinom povjerenja u chatbotove kao maloprodajni kanal.

Međutim, izvješće predviđa da će izdavanje modela otvorenog jezika potaknuti rast izvan azijsko-pacifičke regije. Predviđa se da će se do 2028. 66 posto potrošnje moći pripisati regiji, budući da online trgovci na malo u drugim područjima, poput Sjeverne Amerike i Europe, implementiraju chatbotove u maloprodajne aktivnosti. Kako bi se maksimizirao ovaj rast izvan azijsko-pacifičke regije, izvješće potiče prodavače da ciljaju na online trgovce u ove dvije regije.