Londonski gradonačelnik protiv smartphone krađa

Londonski gradonačelnik protiv smartphone krađa
Fotolia

Londonski gradonačelnik Boris Johnson kontaktirao je najveće svjetske proizvođače mobilnih uređaja kako bi se ostvarila suradnja u sprečavanju krađa mobilnih uređaja. Iz te akcije, možemo zaključiti do koje je granice priča oko krađa smartphonea došla. Svakodnevno se u svijetu ukrade zapanjujući broj mobilnih uređaja, a smartphone uređaji najdraža su meta kradljivcima.

U svojoj molbi, gradonačelnik Londona uključio je velike tvrtke poput Applea, Samsunga, HTC-a, Sonya i Nokije kako bi spriječio porast kriminala na ulicama svoga grada. Johnson je izrazio želju da proizvođači nečim omoguće da uređaj gotovo izgubi vrijednost ako ga netko ukrade, a može se pretpostaviti kako je taj potez i potaknut krađom mobilnih uređaja nekima od javnih ličnosti Londona.

"Trebamo da tvrtke koje proizvode uređaje i opskrbljuju smartphone distributere odigraju svoju ulogu u ovome i da to shvate veoma ozbiljno. Ako želimo stati na kraj krađi i raditi na smanjenju zločina koji od korisnika smartphoneova rade žrtve, a time i same stanovnike i posjetitelje našega grada trebamo smislenu akciju u suradnji sa tvrtkama i jasnu demonstraciju da su te tvrtke ozbiljne po pitanju korporativne odgovornosti i rješavanja problema“ istaknuo je Johnson.

Nadalje u pismu traži od tvrtki da rade zajedno sa državnim organima za sigurnost kako bi se problemi krađe što bolje i brže riješili. U zaključku pisma je možda bio malo pre oštar ali moguće i realan prema adresantima jer je taj dio više naličio na kritiku, no poruka je ostala jasna.

"Nadamo se da će tvrtke podržati ovaj cilj. Kupci i dioničari sigurno zaslužuju znati da tvrtke ne mogu i ne smiju imati korist od krađa mobitela u vidu prodaje zamjenskih uređaja“, zaključio je.

Broj krađa masovno je porastao u posljednjih nekoliko godina, u posljednjih godinu dana čak za 12% u čemu najveći udio imaju krađe mobilnih uređaja koje su zaslužne za 75% tog povećanja.