Lollipop vrti se na 18,1 posto Android uređaja

Lollipop vrti se na 18,1 posto Android uređaja
Google

Google se već priprema u sljedeća tri mjeseca izbaciti najnoviju verziju operativnog sustava i sigurno im nije baš previše drago što baš sad Android 5 Lollipop napokon prikuplja nešto značajniji broj korisnika i na tržištu čini udio od 18,1 posto.

Naime, mučili su se u Googleu kako omogućiti najnoviji operativni sustav korisnicima i muke su ostale iste kao i svake godine, baš kao i rezultat. Proizvođači i operateri veliki su problem pa su tako mnogo korisnici tek nedavno dobili Lollipop. Primjerice, u Hrvatskoj su korisnici Sonyjeve Xperia Z serije (VIP) tek u lipnju došli na svoje, a kad su vidjeli da ima podosta bugova tužno su uzdahnuli jer znaju da moraju čekati verziju 5.1 da bi sve radilo kako treba.

I kad se ona pojavi, vrlo brzo dolazi Android M, kojeg neće biti na postojećim uređajima tko zna koliko i da bismo ga imali trebali bismo svi skupa kupovati nove pametne telefone ili phablete. Proizvođačima bi to bilo idealno, za Google to nikako nije idealno, njima je potrebno da njihov proizvod što prije i što više koristi što veći broj od skoro dvije milijarde korisnika Androida.

Umjesto toga, situacija je sljedeća. Android 4.4 KitKat ima 39,3 posto korisnika, Android 4.1.x - 4.3 Jelly Bean je na 33,6 posto, a i starije inačice operativnog sustava kao Ice Cream Sandwich, Gingerbread ili Froyo čine još ukupnih devet posto. Nije to nimalo poticajno za Google, sad sigurno već itekako shvaćaju da se moraju potruditi još više kako bi utjecali na proizvođače i operatere.

Internet stvari (IoT - Internet of Things) je "pred vratima" i povezanost je nužna. Mnogi uređaji "komuniciraju" između sebe i da bi to bilo na najvišim mogućim razinama, sve mora biti kompatibilno, datirano kako treba i izvedeno na najbolji mogući način. Trenutno to nije slučaj i sat otkucava, na Googleu je da nađe rješenje koje će sve zadovoljiti, ali i ubrzati. Korisnici žude za time!