Linux postao popularnija platforma za developere od macOS-a

Linux postao popularnija platforma za developere od macOS-a

Foto: Antonio Jularić

Stack Overflow Developer je kroz izvješće za 2022. ponudio jako zabavnu statistiku, po kojoj se može vidjeti da je Linux postao prilično popularniji od macOS operativnog sustava, što nije mala stvar.

Profesionalna upotreba Linuxa bila je 25,17 posto u 2021., a ukupna upotreba 25,32 posto. U to vrijeme macOS je bio na 30,04 posto za profesionalce i 25,19 posto ukupno. Rezultati su se temeljili na odgovorima 80.000 ljudi, a za 2022. na uzorku od njih 70.000.

I, prema podacima iz 2022. Linux je za osobnu upotrebu koristilo 40,23 posto korisnika, dok ga je 39,89 posto koristilo za profesionalnu. Osobna upotreba za macOS bila je na 31,07 posto, a profesionalna upotreba na 32,97 posto. Dakle, Linux je ispred, uvjerljivo.

Stoga je vrijedno istaknuti da, iako je korištenje Linuxa poprilično poraslo u odnosu na macOS, oni su također imali naizgled manje odgovora na najnoviju anketu. Još uvijek dovoljno zanimljiv podatak za istaknuti, iako je ukupni broj odgovora prilično velika veličina uzorka. Ovdje je također zabavna činjenica da je anketa primijetila da 15 posto ispitanika osobno koristi Windows podsustav za Linux (WSL), a njih 14,34 posto profesionalno.

Naravno, Windows na vrhu kroz obje godine i to nije čudno, niti će se promijeniti u skorije vrijeme. Ali, jaz se sveukupno smanjuje za developere. Također, u međuvremenu je zabilježeno da stari BSD ima samo 1,47 posto osobne upotrebe i 1,03 posto profesionalne upotrebe.

Kako god, velika je stvar za open source zajednicu što se Linux uspijeva iz godine u godinu pozicionirati tako visoko, odnosno, da ga koristi sve više ljudi. Ne samo u profesionalne svrhe, već i privatne. A upravo to je ono zbog čega Linux kaska za macOS i Windows. Vjerojatno će se i to mijenjati jer Linux postaje pristupačniji u širem smislu nego kroz nedavnu prošlost.

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.